MKB Banenmonitor signaleert trends op arbeidsmarkt

 In Accountancy, Geen categorie, Innovatie, Kwaliteit, Nieuws, Verbinden

De door het CPB gesignaleerde groei van de economie leidt tot een stijging van werkgelegenheid in het MKB. Dat is de belangrijkste conclusie uit de eerste Van Spaendonck MKB Banenmonitor. Die laat een groei in werkgelegenheid zien van 2 procent ten opzichte van juni 2014. Resultaten uit de MKB Banenmonitor geven ook salarisadviseurs die werken met Loket.nl een handig overzicht van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Eerdere studies wijzen het MKB aan als de banenmotor van de Nederlandse economie. Daarmee is aan de werkgelegenheidsontwikkeling binnen het MKB goed af te lezen hoe het herstel van de economie zich vertaalt op de arbeidsmarkt. Deze ontwikkeling laat een daling zien van de werkgelegenheid in het MKB sinds 2011 met een keerpunt medio 2013. Sindsdien blijft de werkgelegenheid aantrekken. De Van Spaendonck MKB Banenmonitor signaleert deze en andere signalen op de arbeidsmarkt en maakt daarbij gebruik van analyse van salarisdata van 725.000 Nederlanders werkzaam bij MKB-werkgevers tot 250 werknemers.

“Omdat salarisdata van 725.000 Nederlanders 18 procent van de in het MKB werkzame beroepsbevolking vertegenwoordigt, kunnen we representatieve uitspraken doen over de arbeidsmarktontwikkeling binnen het MKB”, aldus Giel Schikhof, manager arbeidsverhoudingen bij Van Spaendonck. “De komende periode gaan we onze inzichten in de MKB werkgelegenheidsontwikkelingen verder verdiepen. Ondernemerschap betekent snel schakelen, dat betekent dat actuele data van groot belang zijn. Voor ondernemers, maar ook voor beleidsbepalers op de arbeidsmarkt.”

De eerste kwartaal update over het tweede kwartaal van 2015 geeft onder meer de volgende inzichten:

• 2% groei in werkgelegenheid in het Nederlandse MKB in juni 2015 t.o.v. juni 2014;
• De groei bestaat uit 21,4% instroom en 19,4% uitstroom;
• Bovengemiddelde groei in werkgelegenheid in regio’s West- en Zuid-Nederland;
• Stijging in tijdelijke dienstverbanden van 20% naar 30% in de afgelopen 5 jaar

De Van Spaendonck MKB Banenmonitor verstrekt elk kwartaal een gratis trend update met actuele inzichten in de ontwikkeling van de arbeidssituatie in het Nederlandse MKB. Dit helpt adviseurs om ontwikkelingen bij hun klanten in een landelijk perspectief te plaatsen. Wil je deze update elk kwartaal in je inbox zien verschijnen? Dan kun je je hiervoor aanmelden.

Banenmonitor (1)

Showing 4 comments

Leave a Comment