‘Scrummen doe je niet alleen op de werkvloer’

 In Nieuws

Normaal gesproken brengt Erik Zonneveld een werkdag door in het gezelschap van zijn collega’s op de afdeling Ontwikkeling bij Loket.nl. Als software developer is hij verantwoordelijk voor het technisch verder uitbouwen van Loket.nl. Zo niet afgelopen maandag. Die dag was hij te gast op de NHTV in Breda, waar hij een collegezaal vol nieuwsgierige werkzoekenden toesprak. Scrummen, dat was het onderwerp waarin hij de aanwezigen mee wilde nemen.

Druk, druk, druk

Zelf werkt Erik bij Loket.nl dagelijks volgens de scrummethode. Zijn collega’s en hij lichten in teams toe waar ze aan hebben gewerkt, wat op de planning staat en wat eventuele bottlenecks zijn. Iedere twee weken laten ze aan andere betrokkenen zien welke stappen zijn gemaakt. De boodschap van Erik richting de zaal luidde dat deze aanpak ook buiten de werkplek kan worden gebruikt. Sterker nog, de scrummethode leent zich juist om in het dagelijkse leven en het huishouden toegepast te worden. Erik: “Het biedt inzicht in wat je allemaal doet. Een veelgehoorde opmerking van mensen aan het einde van een dag is dat ze het zo druk hebben gehad. Echter, wanneer ze op willen noemen wat ze zoal hebben gedaan, blijken ze dat toch lastig te vinden.”

Categorieën op het scrumbord
Dat verandert wanneer zij met een scrumbord gaan werken. Dit bord is verdeeld in overzichtelijke categorieën die laten zien in welke fase een activiteit zich bevindt. Handig, wanneer je bijvoorbeeld meerdere sollicitatiebrieven de deur uit wilt doen. Vanuit de ‘backlog’ op het scrumbord moeten zo veel mogelijk activiteiten verdwijnen richting de categorieën ‘to do’, ‘in progress’ of ‘done’. De kunst is om de backlog leeg te laten lopen.

Nog een keer
Met zijn ervaring op het gebied van scrummen wist Erik de toehoorders zonder veel moeite mee te nemen in zijn verhaal. “Het was heel tof om te zien hoe iedereen enthousiast werd van datgene wat ik vertelde.” Gelukkig kijkt Erik er zelf ook met plezier op terug, want volgende maand mag hij nog eens over de scrummethode komen vertellen, voor een nieuwe groep.

Ben je benieuwd wanneer Erik zijn verhaal nog eens gaat vertellen of wil je meer weten over soortgelijke initiatieven? Bekijk dan deze website.

Showing 3 comments
 • Janna van Vliet
  Beantwoorden

  Het was een ontzettend leuk en goed evenement. Scrum zou eigenlijk in ieder huishouden wel passen, we moeten tegenwoordig zo ontzettend veel tegelijkertijd voor elkaar bakken. Ik kan niet wachten tot de volgende workshop, ergens in maart wellicht? 😀

 • Esther van Zijp
  Beantwoorden

  Leuk om te lezen Erik! Jammer dat ik er niet bij kon zijn.

 • Astrid
  Beantwoorden

  Erik bedankt voor de eerste aanzet met scrum.. ik heb mijn bord gemaakt en probeert het nu zo te doen! Misschien dat er nog eens een vervolg komt op de eerste bijeenkomst. Ik merk wel dat het meer overzicht geeft op deze manier ( dan een agenda)

Leave a Comment