De gevolgen van het coronavirus raken ons allemaal. En dat het veel vragen met zich meebrengt bij ondernemers is begrijpelijk. De kans is groot dat je als ondernemer ook de nodige vragen hebt omtrent verzekeringen. Wat is er bijvoorbeeld wel en niet gedekt op de Verzuimverzekering?

Zieke medewerker of in quarantaine

Natuurlijk houd jij je als werkgever zoveel mogelijk aan de voorschriften van het RIVM, zoals hygiƫnevoorschriften en thuiswerken waar mogelijk. Zo probeer je besmettingen onder je medewerkers zoveel mogelijk te voorkomen. Toch kan het zijn dat een medewerker ziek wordt of in quarantaine is geplaatst. Hoe zit het met de Verzuimverzekering of loondoorbetalingsplicht?

Dekking Verzuimverzekering

Wanneer een medewerker ziek is, omdat hij besmet is met het coronavirus en niet kan werken, dekt de verzuimverzekering dit. De ziekte maakt namelijk niet uit.

Als je medewerker niet ziek is, maar niet kan werken omdat hij in quarantaine zit, dekt de Verzuimverzekering dit niet. De Verzuimverzekering dekt namelijk alleen de loondoorbetalingsverplichting in geval van zieke medewerkers. Stel dat een huisgenoot van je medewerker besmet is met het coronavirus en je medewerker daarom ook in thuisquarantaine zit en niet kan werken, is er geen dekking voor de eventuele doorbetaling van het loon. Dit geldt ook wanneer een medewerker bijvoorbeeld in het buitenland in quarantaine is geplaatst, maar niet ziek is.

Kortom, wanneer een medewerker daadwerkelijk ziek is (bijvoorbeeld door besmetting met het coronavirus) dekt de Verzuimverzekering het. Als het niet gaat om ziekte van de medewerker zelf, wordt het niet door de verzuimverzekering gedekt.

In de huidige situatie is het soms wat lastig te beoordelen of iemand echt ziek is en bijvoorbeeld besmet is met het coronavirus of dat er mogelijk sprake is van een verkoudheidje (waarin in sommige gevallen vanuit huis bijvoorbeeld doorgewerkt kan worden). De bedrijfsarts is dan degene die kan bepalen of iemand wel of niet ziek is. Inmiddels voert een bedrijfsarts geen fysieke gesprekken meer, maar verloopt alles telefonisch.

Geen werk meer voor je medewerkers?

De kans bestaat dat je jouw medewerkers minder kunt inzetten in deze coronacrisis, of misschien zelfs helemaal geen werk meer voor ze hebt. In dit geval kun je mogelijk een vergoeding krijgen vanuit de overheid. Het kabinet heeft de regeling Werktijdverkorting stopgezet en heeft deze regeling vervangen door een ruimere maatregel, namelijk de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).

Veel vragen waar geen antwoord op is

Dat je waarschijnlijk ook nog veel vragen hebt over bijvoorbeeld verzekeringen en uitkeringen, waar nu nog geen antwoorden op zijn, is niet vreemd. Adviseurs en verzekeraars doen hun uiterste best om vragen te beantwoorden, maar soms zijn er gewoonweg nog geen duidelijke antwoorden.

Door de snelle ontwikkelingen kunnen situaties ook nog eens per dag wijzigen, wees hier alert op. Het Verbond van Verzekeraars heeft de belangrijkste en meest gestelde vragen omtrent verzekeringen op een rij gezet en werkt deze pagina regelmatig bij. Voor actuele informatie kun je dan ook hier terecht.

Vind je geen antwoord op je vraag? Dan kun je altijd contact opnemen met je verzekeraar of adviseur.

Mocht je op dit moment nog geen Verzuimverzekering afgesloten hebben, maar wil je dit wel graag? Houd er dan rekening mee dat verzekeraars hun acceptatiebeleid in deze situatie per dag kunnen wijzigen.