In het eerste kwartaal van 2022 waren er meer ziekmeldingen dan ooit. En laten we eerlijk zijn: een zieke medewerker is natuurlijk erg vervelend. In de eerste plaats omdat de gezondheid van de medewerker heel belangrijk is, maar ook financieel is het voor een bedrijf geen pretje. Zodra een medewerker zich ziekmeldt, begint de teller al te lopen. En een langdurig zieke medewerker kan een bedrijf veel geld kosten. Om meer te weten te komen over het toegenomen verzuim, tips te krijgen om de kosten voor verzuim zo laag mogelijk te houden en meer te horen over een verzuimverzekering gaan we met expert Erik Goosen (Specialist Verzekeringen bij Loket.nl) in gesprek.

Erik, wat heb je de afgelopen jaren met de verzuimcijfers zien gebeuren in Nederland?

“De afgelopen jaren hebben we het verzuim zien toenemen. Dat heeft zeker te maken met het coronavirus. Naast de medewerkers die een relatief korte tijd, denk aan een aantal dagen, ziekgemeld zijn door corona, zijn er ook best wat gevallen van Long-Covid. En dat raakt je organisatie: medewerkers vallen langdurig uit, maar je bedrijf moet wel doordraaien. Op zoek gaan naar een vervangende medewerker is best een uitdaging in deze krappe arbeidsmarkt en het werk van de zieke medewerker bij één of meerdere andere medewerkers wegleggen kan ook gevaarlijk zijn. Je wil immers niet dat je andere medewerkers overbelast raken en daardoor uit gaan vallen. Je kunt in zo’n geval in een vervelende cirkel terecht komen. Met name kleinere bedrijven kan zoiets sterk raken. Denk hierbij aan ondernemers in het MKB. Als er dan één of twee medewerkers uitvallen, heb je direct een probleem.”

Even voor alle duidelijkheid: als we het over verzuim hebben, wat bedoelen we dan precies?

“Onder verzuim verstaan we dat een medewerker ziek is en niet in staat is om zijn werk (volledig) uit te voeren. Bij verzuim denken heel veel mensen al snel aan griepje. Dan heb je het echter echt specifiek over kort verzuim en verschijnt iemand na een aantal dagen vaak weer op de werkvloer. Als je het over lang verzuim hebt, dan heb je het echt over langdurige uitval, waar ik eerder al over vertelde. Denk hierbij aan Long-Covid, maar ook burn-outs of andere langdurige ziektes.”

Als we het hebben over langdurig verzuim, krijg je dus te maken met langdurige uitval en werk wat niet uitgevoerd kan worden door de zieke medewerker. Erik, je zei net al dat dit kleinere bedrijven sterk kan raken. Kun je dat verder uitleggen?

“Bij langdurige uitval van een medewerker heb je eigenlijk een aantal opties. Je legt het werk van de zieke medewerker stil, met als mogelijk gevolg dat je bedrijf niet goed doordraait. Dit is overigens niet iets waar veel bedrijven voor kiezen én wat zelfs in veel gevallen ook niet kan. Je bedrijf moet immers doordraaien. Een andere, maar gevaarlijke, optie is om het werk van de zieke medewerker te verdelen onder de resterende medewerkers die het waarschijnlijk ook al druk genoeg hebben. Dit kan ervoor zorgen dat de werkdruk van de medewerkers oploopt en mensen hierop reageren met stressklachten, wat weer kan leiden tot overbelasting. Iets wat voor je medewerkers heel onprettig is en waar je als werkgever ook niet op zit te wachten. Een andere optie is om te kiezen voor het aannemen van een nieuwe medewerker of om te gaan voor tijdelijke inhuur. Een nieuwe (vaste) medewerker vinden kan nog wel een uitdaging zijn, in deze krappe arbeidsmarkt, tijdelijke inhuur is vaak sneller geregeld. Maar eerlijk is eerlijk: bij tijdelijke inhuur of een nieuwe medewerker komen wel extra kosten kijken. Allereerst zal je de zieke medewerker door moeten blijven betalen en daarnaast ben je  ook geld kwijt aan een nieuwe medewerker die de werkzaamheden uit gaat voeren. En al die kosten bij elkaar kunnen aardig hoog oplopen”, legt Erik uit.

Hoe kun je als organisatie de kosten voor verzuim zo laag mogelijk houden? Of heb je dat niet in de hand?

“Je kunt zeker een aantal dingen doen om het verzuim en de kosten voor verzuim zo laag mogelijk te houden. Het begint eigenlijk al bij een goed verzuimbeleid. Bedrijven die geen aandacht besteden aan een verzuimbeleid, hebben vaak een hoger verzuim dan bedrijven die dat juist wel goed ingebed hebben in hun organisatie.” Wil je meer lezen over een effectief verzuimbeleid? Klik dan hier.  

Iets wat ook erg belangrijk is, volgens Erik, is een goede samenwerking met de arbodienst. “Jouw arbodienst heeft ruime ervaring als het gaat om verzuim en kan je inzichten geven hoe je verzuim kunt verlagen of zelfs zoveel mogelijk kunt voorkomen. Als werkgever heb je een basiscontract met een arbodienst. Dit ben je namelijk verplicht voor de Arbowet. In het basiscontract staat bij welke taken je als werkgever ondersteund wordt door de arbodienst en welke afspraken hiermee zijn gemaakt. Zorg ervoor dat die afspraken voor beide partijen duidelijk zijn.”

Een verzuimverzekering kan een oplossing bieden. Erik legt uit: “Een verzuimverzekering zorgt ervoor dat je als werkgever verzekerd bent voor de kosten die ontstaan als een medewerker ziek wordt. Denk hierbij aan de kosten om het loon van je zieke medewerker door te betalen, maar ook de kosten van re-integratie en begeleiding bij terugkeer naar de werkvloer. Zo’n verzekering kan dus al behoorlijk wat kosten dekken. Wat een fijn gevoel kan zijn voor een werkgever.”

Verzuimverzekering blog Erik

Komt er veel kijken bij het afsluiten van een verzuimverzekering?

“Als werkgever moet je een goede afweging maken of je de financiële risico’s zelf wil én kan dragen of dat je wil verzekeren. Als je voor een extra stukje zekerheid kiest en een verzuimverzekering af wil sluiten, heb je veel mogelijkheden om op zoek te gaan naar de geschikte verzuimverzekering. Je kunt op internet gaan zoeken naar verzuimverzekeringen of informeren bij je tussenpersoon, waar je ook andere verzekeringen hebt lopen. Maak je gebruik van onze applicatie Loket.nl? Dan kan het nóg makkelijker en in veel gevallen ook voordeliger. Via Loket.nl kun je namelijk een verzuimverzekering afsluiten. Hoe dat in zijn werk gaat? Als werkgever kun je via onze applicatie in vier stappen een premie berekening en een offerteaanvraag doen. Alle gegevens van het bedrijf die in onze applicatie al bekend zijn, worden direct ingevuld in de vier stappen. Dat scheelt alweer heel wat invulwerk. Na het doorlopen van de stappen, ontvang je een offerte. Is deze offerte voor een verzuimverzekering naar wens? Dan kun je de verzekering ook direct in Loket.nl afsluiten. We werken hiervoor uiteraard samen met een betrouwbare partner, zodat onze gebruikers zeker weten dat ze ook een goede verzekering afsluiten. Daarnaast kun je er vanuit gaan dat gegevens als ziekmeldingen, betermeldingen, in- en uitdiensttredingen en salarismutaties allemaal automatisch doorgeschoten worden vanuit Loket.nl naar de verzekeraar en arbodienst. Als dat niet veel administratief gemak biedt, weet ik het ook niet meer”, vertelt Erik trots.

Meer weten over de verzuimverzekering in Loket.nl?

Wil je meer informatie over de verzuimverzekering via Loket.nl? Erik helpt je graag op weg. Klik op de button, lees meer informatie en vul het formulier in om in contact te komen met Erik.