De jaarovergang komt eraan! Voor veel salarisadministrateurs betekent dit het begin van een paar spannende en drukke maanden rondom de salarisadministratie. Er komt nu eenmaal veel bij kijken om zo’n jaarovergang soepel te laten verlopen. Om jou als salarisadministrateur optimaal te ondersteunen, kun je veel relevante informatie rondom de jaarovergang vinden op ons helpdeskportaal. Daarnaast delen onze heldeskmedewerkers Jennifer Schwickard-van Woerkom en Maaike Baten graag tips én de meest gestelde vragen in dit artikel. Een goede voorbereiding is het halve werk, toch? 

Jennifer, jullie krijgen op de helpdesk natuurlijk best wel wat vragen binnen tijdens zo’n jaarovergang. Welke vraag zou jij nu echt de ‘meest gestelde vraag’ noemen? En kun je ons direct meenemen in het antwoord op de vraag?

Jazeker, we merken aan onze klanten dat zo’n jaarovergang een spannende periode blijft. Dat is ook begrijpelijk. En lopen ze ergens tegenaan, dan helpen wij ze bij de helpdesk graag. Natuurlijk komen er meer vragen binnen in deze periode. Maar ik heb ook wel echt het idee dat onze gebruikers steeds zelfstandiger verder kunnen met de uitgebreide informatie die wij op het helpdeskportaal beschikbaar stellen. Daarnaast hebben we daar dit jaar iets extra’s aan toegevoegd, namelijk de Online Training Oud & Nieuw. Tijdens die training namen we onze klanten aan de hand mee in belangrijke aandachtspunten en tips bij de jaarovergang.

Als ik een meest gestelde vraag uit moet lichten, dan is het de volgende: ‘De jaargrondslag wordt bij sommige medewerkers niet goed berekend. Wat moet ik doen?’ Het antwoord daarop: dit komt vaak doordat de herkomst staat op een normale wijziging bij de oude regel. Mogelijk heeft de administrateur de jaargrondslag zelf aangepast of berekend voor 2022. Vul in dat geval een einddatum in bij deze regel met 31-12-2022. Als je vervolgens de automatische processen opnieuw draait voor januari, dan zal er wel een nieuwe regel worden aangemaakt met de jaargrondslag voor 2023.

Heb je ook nog een tip die je graag mee zou geven aan alle administrateurs?

Wil je na het draaien van de jaarovergang op loonmodelniveau wijzigingen toepassen? Zorg er dan voor dat voor alle werkgevers die aan dit loonmodel hangen eerst de jaarovergang is gedraaid. Wanneer je daarvoor een wijziging toepast, kan de jaarovergang voor de overige werkgevers niet meer gedraaid worden.

Maaike Jennifer Helpdesk Loket.nl
Maaike Baten en Jennifer Schwickard-van Woerkom, Helpdeskmedewerkers Loket.nl

Maaike, voor jou is het inmiddels alweer de tweede jaarovergang bij Loket.nl. Als je terugkijkt naar vorig jaar, welke vraag springt er dan echt uit als meest gestelde vraag rondom de jaarovergang?

Inderdaad alweer de tweede jaarovergang. Ik ben blij dat wij er in zo’n drukke periode voor onze klanten kunnen zijn. Wat Jennifer zegt, klopt helemaal. Klanten weten zelf ook steeds beter hun weg te vinden tijdens zo’n jaarovergang. Toch is het natuurlijk een proces wat voor hen ook maar één keer per jaar plaatsvindt. En dan vind ik het heel logisch dat er vragen opkomen of dat je als administrateur soms even niet weet hoe iets ook alweer zit.

De vraag die vorig jaar vaak gesteld werd, is: ‘Ik heb een verkeerd loonmodel gekozen, kunnen jullie deze wijzigen voor me?’ Helaas gaat dat niet, want je moet hiervoor een nieuwe administratie aanmaken. Waar we wel bij kunnen helpen, is het verwijderen van de foutieve administratie. Meer informatie hierover? Zie het tweede puntje uit de FAQ Januari op ons helpdeskportaal. Klik hier om direct naar de FAQ te gaan.  

Fijn zo’n FAQ! Die is natuurlijk al gebaseerd op veel gestelde vragen tijdens eerdere jaarovergangen. Goed om onze gebruikers ervan op de hoogte te brengen dat ze deze FAQ weer kunnen raadplegen dit jaar. Dat is eigenlijk al een tip op zich, maar waarschijnlijk heb je nog wel een tip in petto voor onze klanten?

Misschien een vanzelfsprekende, maar wel een hele belangrijke: als je een verloning voorgaand jaar hebt gedraaid, vergeet dan niet te controleren of je ook een pensioenaangifte of loonaangifte van voorgaand jaar moet doen.

Namens Maaike en Jennifer: heel veel succes met de jaarovergang! En zijn er vragen? Neem dan contact op met de helpdesk. 

Direct naar de uitgebreide info over de jaarovergang?

Dan kun je terecht op ons helpdeskportaal. Klik op de button hieronder.