HR analytics: begrijp en optimaliseer

Online salarisadministratie - HR - Nieuws

Zet HR analytics in en ga slim om met jouw data

Elke ondernemer met personeel krijgt ermee te maken: HR-zaken. En ze zijn nóg belangrijker dan je denkt. Het fijne is, dat je er ook echt wat mee kunt. Zoals bijvoorbeeld de prestaties van je bedrijf verbeteren, efficiëntieslagen maken en de tevredenheid onder je personeel in kaart krijgen en verbeteren. HR analytics is feitelijk gezien niet meer dan het analyseren van beschikbare HR-data. En die data is vaak onbewust al in grote mate aanwezig. Vandaag nemen je mee in de wereld van HR analytics zodat jij jouw HR beter kunt gaan begrijpen én optimaliseren.

HR analytics – Data in kaart brengen

Om te kunnen starten met HR analytics heb je natuurlijk data nodig. Breng in kaart waar je op dit moment data verzameld en welke data hiervan interessant is om mee te nemen in de analytics. Het in kaart brengen van deze data geeft je meteen een overzicht van hoe het er nu aan toe gaat in jouw organisatie.

HR analytics

Wat wil je analyseren en wat mis je daar nog voor?

Wanneer je de basisdata in kaart hebt, is het belangrijk om na te gaan waar precies je vraag en behoefte ligt. Wat wil jij weten en uiteindelijk verbeteren? Dat kan bijvoorbeeld het verlagen van het ziekteverzuim zijn, het verkrijgen van orde en inzicht in verlof of het omhoog krijgen van de tevredenheid van medewerkers. Wanneer je de doelen helder hebt, kun je invullen welke data je nog mist zodat je jouw HR analytics verder kunt gaan verdiepen.

Verbanden leggen met HR analytics

Wanneer je de juiste data inzichtelijk maakt dan gaat er meteen al een wereld voor je open. Gemiddeldes, pieken en dalen waar je ze wel, maar soms ook niet, verwacht. Maar als je nog een stapje verder gaat, wordt het écht interessant. Door verbanden te leggen kun je inzicht in je organisatie krijgen en begrijpen waarom zaken lopen zoals ze lopen. Deze data kan je de ultieme onderbouwde argumenten geven om zaken anders aan te pakken en te optimaliseren.

Rapportage van HR analytics

Een grote berg met data zorgt voor interessante inzichten, maar daarnaast ook voor een boel ‘overige’ data. Om goed zicht te blijven houden op je doelen en welke informatie je daarvoor nodig hebt is het slim om je data overzichtelijk in kaart te brengen. Probeer hiervoor cijfers en visuals met elkaar te combineren. Dit maakt het begrijpen én ook uitleggen van de data aan anderen veel gemakkelijker.

HR analytics slim gebruiken om te begrijpen en optimaliseren

Uiteindelijk ben jij degene die aan de slag moet met de zaken die uit de HR analytics komen. Het constateren is één, en een hele belangrijke stap. Maar aan de slag gaan met die data en echt gaan voor verbetering: daarvoor zijn mensenhanden nodig. Gebruik de data dus slim en bereik jouw doelen!

HR analytics kunnen een onderneming een heleboel brengen en het hoeft helemaal niet zo  ingewikkeld te zijn als het wellicht klinkt. Ben je nu enthousiast geworden van deze introductie omtrent dit onderwerp? Houd onze kanalen dan goed in de gaten, want we vertellen je hier binnenkort graag meer over!

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen over de applicatie en salaris en HR gerelateerde onderwerpen.

Aanmelden nieuwsbrief

  • Hidden

Download brochure

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.