Er zijn weinig ondernemers die er geen last van hebben, de krapte op de arbeidsmarkt. De uitdaging van het vinden, binden en boeien van medewerkers is groter dan ooit. De verwachting is dat dit ook de komende jaren blijft aanhouden. 

Veel grote bedrijven hebben hiervoor een heel team zitten om dit proces in goede banen te leiden. Het is de ambitie van Loket.nl om dit in samenwerking met onze accountantskantoren ook mogelijk te maken voor de ondernemers in het mkb. Door slimme producten te ontwikkelen of zoals in dit geval een samenwerking aan te gaan zorgen wij ervoor dat jij als mkb ondernemer dezelfde mogelijkheden tot je beschikking hebt als een corporate.

Voor deze blog interviewden wij een van onze samenwerkingspartners op dit vlak, Leon Buijsman van Ubeeo. Ubeeo is een werving- en selectietool die onlangs de overall 14e plek behaalde in Recruitment Tech 35.

Kun je wat vertellen over jezelf en jouw rol bij Ubeeo?

‘’Zeker! Ik ben Leon Buijsman en directeur / eigenaar van Ubeeo. In 2004 ben ik begonnen met Ubeeo, toen nog Hireserve. Hier ben ik mee gestart na jarenlang werkzaam te zijn geweest bij Oracle, waar ik op een gegeven moment een recruitmentsysteem uit de UK naar Nederland haalde. Dit ging van Nederland, tot België en al snel zag ik een heleboel landen. In plaats van voor het 25ste land te gaan koos ik ervoor om mijn ervaring mee te nemen en de stap te maken om voor mezelf te beginnen.’’ In die jaren is het team rondom Leon flink gegroeid, naar inmiddels 21 personen.

Ubeoo Leon Buijsman Marc van Gaal

Marc van Gaal (directeur Loket.nl) en Leon Buijsman (directeur Ubeeo)

Kun je wat meer vertellen over Ubeeo?

‘’Ubeeo is een Applicant Tracking System (ATS-systeem) waarmee het voor werkgevers gemakkelijk wordt om AVG-proof te kunnen werven.’’ Maar dat is slechts het meest platgeslagen antwoord wat mogelijk is, want Ubeeo is veel meer dan dat. ‘’We zijn goed in het automatiseren van recruitment processen, en dat realiseren we onszelf ook steeds meer’’, vertelt Leon met een lach.

Eenvoudiger solliciteren én werven

Ubeeo is een tool waar niet alleen een recruiter in kan werken, maar waar juist bijvoorbeeld ook de manager van de afdeling en een toekomstige collega in kunnen. Dat is dan ook de reden dat ze er continu aan werken de applicatie zo intuïtief mogelijk te maken en het aantal clicks dat een gebruiker hoeft te maken steeds verder reduceren. ‘’Gebruiksvriendelijkheid is heel belangrijk. Dat betekent niet altijd het meest gelikte uiterlijk, maar wel een hoge mate van functionaliteit.’’

Mobiel solliciteren

Ook speelt Ubeeo in op ontwikkelingen in de markt. Zo heeft Ubeeo mobiel solliciteren mogelijk gemaakt. Ze zagen dat vacatures steeds vaker mobiel bekeken werden, en hebben hier op ingespeeld door ook het online solliciteren op deze vacatures gemakkelijk te maken. ”Mobiel solliciteren verlaagt aan de ene kant de drempel om als kandidaat te solliciteren, maar aan de andere kant scheelt het ook een heleboel tijd voor de werkgever door de geautomatiseerde processen erachter.”

De tijdbesparing zit vooral in het eenvoudig kunnen uitnodigen van mensen. En zorgen dat kandidaten die het niet zijn geworden snel maar met een persoonlijk bericht kunnen worden afgewezen en weer verdwijnen uit het systeem. Ook het plaatsen op grote jobsites zoals Indeed en Monsterboard wordt gemakkelijker, doordat  je door de koppeling alle reacties in het systeem van Ubeeo terugvindt en ook de verdere afhandeling daar kunt laten plaatsvinden.

Objectief werven

Daarnaast maakt Ubeeo het mogelijk om objectief te werven. Een ontwikkeling die voortkomt uit de markt. ‘’Je begint dan met kijken naar de motivaties en antwoorden op vragen die binnenkomen, maar hebt daarbij nog geen naam, mail, leeftijd en woonplaats bijvoorbeeld. De gegevens worden pas later in het proces zichtbaar, wanneer er is besloten dat de motivatie goed past bij wat er gevraagd wordt.’’

Ubeoo Leon Buijsman Marc van Gaal

Op de foto het tekenmoment tussen Loket.nl en Ubeeo, na een succesvolle pilot met CoPilot breiden we de samenwerking uit naar Loket.nl.

Op naar de top 10 in de Recruitment Tech 35

De Recruitment Tech 35 is een lijst van Recruitmenttech.nl. Ze onderzochten in de Recruitment Tech Survey 2023 dit jaar voor het eerst welke leverancier van recruitmenttechnologie het hoogst scoort onder gebruikers. Dit deden ze onder 251 recruiters werkzaam aan corporate- en bureauzijde.

Wanneer we Leon vragen naar de mooie 14e plek in de Recruitment Tech 35 komt de bescheidenheid, die we al eerder in het interview terugzagen, weer om de hoek kijken. ‘’Die 14e plek betekent voor ons geen top 10. We zijn ambitieus en willen een plek in die top 10 bemachtigen. Wel zijn we hét corporate recruitmentsysteem dat op nummer één staat als je het echt daarop onderscheidt, en natuurlijk zijn we daar uitermate tevreden mee.’’