Op donderdag 23 juni was het weer zover: de Loket.nl Insider bijeenkomst bij ons in Tilburg. Iets waar we al een tijdje naar uitkeken: onze ‘Insiders’ weer in real life zien en spreken. Tijdens Insider bijeenkomsten delen we waar we achter de schermen mee bezig zijn en sparren we samen met de gebruikers over nieuwe features en mogelijkheden. Ook deze keer was het weer een succes. Dat vinden we niet alleen zelf, maar ook onze Insiders. Zij beoordeelden de bijeenkomst maar liefst met een gemiddelde 8! Niet alleen omdat ze het fijn vonden om mensen van Loket.nl en van collega-kantoren te spreken, maar juist ook omdat ze de onderwerpen waarover we hun input vroegen heel interessant en relevant vonden. Ik (Maarten van Heijst) proefde een hoge mate van betrokkenheid, een open en vooral ook gemoedelijke sfeer. In deze blog deel ik graag per onderwerp wat belangrijke punten die uit de sessies naar voren gekomen zijn.

Eigen smoothie fietsen - Loket.nl Insider bijeenkomst
Bij Loket.nl blijven we in beweging: bij binnenkomst konden Insiders hun eigen smoothie fietsen

Verwerken ouderschapsverlof in de applicatie (gekoppelde dienstverbanden)

Om ouders te stimuleren gebruik te maken van het ouderschapsverlof, en daarmee van de extra tijd met hun gezin, heeft het kabinet ervoor gekozen om per 2 augustus 2022 een deel van het ouderschapsverlof door te gaan betalen. De nieuwe regeling bevat negen doorbetaalde weken, die alleen opgenomen kunnen worden in het eerste levensjaar van het kind. Tijdens die negen weken krijgt je medewerker via het UWV een uitkering ter hoogte van 70% van het dagloon, tot 70% van het maximum dagloon.

Dat heeft uiteraard ook impact op de salarisverwerking. Collega’s Igor Timmermans en Rosalie Moerlie namen de Insiders mee in de ideeën die we bij Loket.nl bedacht hebben om dit praktisch te verwerken. Er is straks een hoofddienstverband waarop de gewerkte uren berekend worden, daarnaast is er de eventuele aanvulling (tot 100%) en de inhouding van de uren van het ouderschapsverlof. Hiernaast is er een subdienstverband waar het aantal uren ouderschapsverlof berekend wordt en wordt uitbetaald. Op deze manier wordt de betaling goed geregeld en gaat de aanlevering naar de Belastingdienst ook direct op de juiste manier.

Igor en Rosalie kregen meteen veel positieve geluiden van de Insiders. In het algemeen vond iedereen het een sterke basis voor een eenvoudigere verwerking. Al zijn er zeker ook nog wel wat uitdagingen, zoals hoe gaan we om met flexibele opname van het ouderschapsverlof? Maar ook: hoe gaat het eruit zien voor een medewerker in Werknemerloket? En hoe zit het met de aanlevering naar de pensioenfondsen?

Goed om deze kritische vragen te horen van onze klanten. Dit is een onderwerp wat vraagt om extra zorgvuldigheid qua ontwikkeling en de feedback is dan ook meer dan welkom. En dat geldt natuurlijk voor alle wetswijzigingen op het gebied van salaris en HR die in de applicatie geïmplementeerd moeten worden. We vinden het fijn om hierover met klanten na te denken over handige en haalbare oplossingen. Het perspectief van onze gebruikers is een onmisbare pijler in deze ontwikkelingen.  

Core processen applicatie

Het verlonings- loonaangifte- en pensioenaangifteproces zit al een tijdje in een nieuw jasje. En de afgelopen periode hebben we hard gewerkt om het journaalprofiel ook toe te voegen aan deze verwerkingscarrousel. Daarnaast hebben accountantskantoren sinds kort met één druk op de knop inzicht in de status van het verloningsproces (over alle werkgevers heen). Handige functionaliteiten, die in samenwerking met gebruikers ontwikkeld zijn. Tijdens de Insider bijeenkomst vonden we (collega Hans Meuffels en ik) het een mooi moment om te bespreken hoe klanten deze nieuwe functionaliteiten ervaren. Wat werkt prima? Zouden er nog optimaliseringsslagen gemaakt kunnen worden? En zo ja: wat dan?

Er ontstonden mooie discussies en de feedback die we kregen gaf een goed beeld hoe kantoren functionaliteiten als deze in de dagelijkse praktijk (willen) gebruiken. Aan de hand van de feedback zien we nog veel mogelijkheden. Denk hierbij aan het toevoegen van een vaste verwerkingsdag aan de status verloningsproces (om de workload van een bepaalde medewerker of afdeling per dag te kunnen inzien). Daarnaast hoorden we bijvoorbeeld ook het idee om een ‘klaar met muteren’ optie toe te voegen aan de browser. Goede input, waar we blij mee zijn en zelfs nu al hard mee aan de slag zijn. De eerste resultaten hiervan zullen gebruikers op korte termijn gaan zien.

Koppelingen

Onze applicatie kun je koppelen met meer dan 100 veelgebruikte digitale bedrijfsapplicaties die de HR- en salarisadministratie nog slimmer en efficiënter kunnen maken. Inmiddels zijn er ook al ruim 20.000 actieve koppelingen en dat betekent dat er al heel wat gebruikers profiteren van de voordelen van één of meerdere koppelingen. Toch zien we op het gebied van koppelingen ook nog een heleboel kansen en zijn we vooral ook benieuwd hoe onze klanten ernaar kijken. Hoe kijken zij naar de koppelmogelijkheden? In hoeverre kunnen en willen zij werkgevers hierover informeren? Collega’s Luuk Vogels en Thijs Trommelen gingen hierover in gesprek met de Insiders.

Wat voornamelijk naar voren kwam, is dat kantoren stoeien met hun mogelijke adviesrol op het gebied van koppelingen. Ook missen kantoren de nodige informatie rondom het koppelproces. Hoe gaat zo’n koppeling maken in z’n werk? Hoe zit het met de prijzen en de dataoverdracht? Iets waar voor ons een mooie kans ligt. Deze informatie moet, in de ogen van kantoren, te vinden zijn op de commerciële website, de nieuwe Marketplace en/of bijvoorbeeld op het helpdeskportaal. Daarnaast is er behoefte aan webinars en beeldmateriaal (zoals video’s) over het koppelproces en zouden kantoren het fijn vinden een soort forum te kunnen vinden met veel gestelde vragen en waarop andere klanten hun ervaring kunnen delen met een bepaalde koppeling.

Koppelingen Insiders - Loket.nl Insider bijeenkomst
Collega Luuk Vogels in gesprek met Insiders

Deze feedback bespreken we uiteraard verder intern. En aan de hand van de feedback zullen we bekijken hoe we de informatievoorziening rondom koppelingen kunnen optimaliseren.

Navigatiestructuur

Collega’s Marijke van Heeswijk en Jack Cales hebben onze klanten een kijkje in de keuken gegeven als het gaat om de navigatiestructuur. En natuurlijk was het ook de bedoeling dat de Insiders hun input gaven over hoe we de navigatiestructuur kunnen verbeteren. Tijdens de interactieve en energieke sessies kwamen verschillende interessante feedbackpunten naar voren, zoals dat het nog beter zichtbaar mag zijn op welk niveau je zit in de applicatie. Daarnaast waren de reacties over het algemeen heel positief. De nieuwe navigatiestructuur is overzichtelijk, logisch en straalt rust uit.

De input van gebruikers wordt meegenomen in het verdere proces en Insiders mogen uiteraard het prototype straks als eerste testen. Zo maken we Loket.nl samen steeds een stukje beter voor alle gebruikers!

Positieve energie tijdens de sessies

Bij binnenkomst was er voor iedere Insider een gezonde en verkoelende smoothie. En gezien de positieve energie tijdens de sessies, wierp deze vitamineboost duidelijk z’n vruchten af. Hoe we de middag afgesloten hebben? Met een heerlijke puntzak friet. Iets minder gezond dan de smoothie, balansen noem ik dat. Hard werken moet beloond worden. Op naar de volgende Insider bijeenkomst.

Hard werken, moet beloond worden - Loket.nl Insider bijeenkomst
Hard werken, moet beloond worden