Als Informatie Analist is Maarten Bekkers er bij Loket.nl verantwoordelijk voor dat alle berekeningen in de applicatie de gewenste uitkomst hebben. Het is dan ook niet verrassend dat Maarten nauw betrokken is bij de voorbereidingen op de jaarovergang. Sterker nog: zijn voorbereidingen op de jaarovergang beginnen nog net iets eerder dan voor zijn andere Loket.nl collega’s. Om erachter te komen wat Maarten achter de schermen allemaal doet om de jaarovergang optimaal voor te bereiden, gaan we met hem in gesprek.

Maarten, je hoeveelste jaarovergang wordt dit?

“Poe, eerlijk gezegd ben ik de tel een beetje kwijt. Ik denk dat dit het 17e jaar wordt, maar het zou zomaar ook het 18e jaar kunnen zijn. Ik heb er in ieder geval al heel wat meegemaakt”, zegt Maarten lachend.

Wanneer begint voor jou de planning voor de jaarovergang?

“Het begint in september eigenlijk al. De eerste stap is het beoordelen van alle aanpassingen van het afgelopen jaar en vervolgens bekijken of deze aanpassingen ook spelen in het nieuwe jaar. Dan leg ik vast in een planningssysteem welke aanpassingen dit jaar nieuw zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan premielonen. De basis is dus de jaarovergang van het jaar ervoor aangevuld met de nieuwe aanpassingen. Het leuke is wel dat je ieder jaar ‘slimmer’ wordt en dat we nieuwe manieren vinden om dit proces steeds efficiënter in te richten. En hoe simpeler het proces, hoe minder kans op fouten. Voor ons fijn, maar natuurlijk ook voor de klant.”

Hoe zorgen jullie dat alle tabellen van de Belastingdienst en dergelijke op tijd in het systeem staan?

“Na Prinsjesdag ontvangen we alle informatie die we nodig hebben van de Belastingdienst. Dat zijn bijvoorbeeld de bedragen, maar ook de formules achter de loonbelastingtabellen. Wij kiezen ervoor om alles zelf te berekenen. Op deze manier kunnen we namelijk eenvoudig controleren of de bedragen kloppen. Dit doen we door 850.000 proefberekeningen te maken en de uitkomst hiervan te vergelijken met tabellen van de Belastingdienst. En dat klopt doorgaans op de cent nauwkeurig.” 

Gaat er wel eens wat fout? Of heb je misschien een leuke anekdote die je wil delen?

“Wat niet veel mensen weten, is dat als er bijvoorbeeld een functionaliteit wijzigt, we dan testen uitvoeren door een geanonimiseerde kopie van de echte omgeving te maken en een verloning van die functie uitvoeren voor 50.000 werkgevers. Als dat goed gaat of geen verschillen geeft, dan zitten we goed. Een aantal jaar geleden zagen we een verschil met de tabel van de Belastingdienst. Dan schrik je wel even en vraag je jezelf natuurlijk direct af hoe dat kan. Na wat spitwerk bleek dat de fout niet aan de kant van Loket.nl zat, maar aan de kant van de Belastingdienst. De Belastingdienst was toen ook blij dat we dit achterhaald hadden.”

Waarin onderscheid Loket.nl zich ten aanzien van andere softwareontwikkelaars met betrekking tot de jaarovergang?

“Dat is lastig te zeggen, je kunt niet in de keuken van anderen kijken. Anderzijds, we zijn niet voor niets marktleider. Ons systeem zit  gewoon goed in elkaar. Wat ik denk, is dat andere systemen de jaarovergang misschien te ingewikkeld maken, waardoor het onbegrijpelijk wordt. Bij Loket.nl proberen we met minimale aanpassingen, maximaal rendement te faciliteren als het om de jaarovergang gaat. Omdat ons systeem qua structuur goed in elkaar zit, kun je met een kleine aanpassing iets heel moois realiseren. Een goed voorbeeld hiervan is dienstverband overschrijdend rekenen. Daar hebben we weinig voor aan hoeven te passen, maar het zorgt wel voor een veel betere aansluiting tussen de loonbelasting en de inkomstenbelasting.”

Welke gouden tip moet iedere salarisadministrateur kennen met betrekking tot de jaarovergang?

“Een administratiekantoor moet bij een jaarovergang administratief gezien de meeste handelingen verrichten. Heb je als verwerker heel veel dezelfde mutaties voor meerdere werkgevers? Bel dan eerst eens met Loket.nl. Ik zeg niet dat we alles kunnen oplossen, maar wanneer het op een juiste manier wordt aangeleverd, kunnen wij heel veel voor de klant importeren. Als dat de klant veel tijdwinst oplevert, maak ik daar graag een uurtje extra voor vrij.”

 Wat zijn je ‘Loket.nl ambities’ voor 2022?

“Samen met een aantal collega’s hebben we dit jaar hard gewerkt aan het opzetten en inrichten van vitaliteitsregelingen in Loket.nl. Ik hoop dat we hier in 2022 een dusdanig vervolg aan kunnen geven dat onze gebruikers hier ook mee aan de slag kunnen.”