Wat is een concurrentiebeding?

HR

Gerelateerde artikelen
Deel via
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Kennisbank > HR > Wat is een concurrentiebeding?

Medewerkers komen en medewerkers kunnen gaan. Dat heb je als werkgever deels in de hand en deels ligt dat bij je medewerkers zelf. Medewerkers kunnen vertrekken naar een ander bedrijf of besluiten om zelf een bedrijf te starten. Het zou zomaar kunnen dat ze er met de kennis die ze in jouw bedrijf hebben opgedaan vandoor gaan en opeens bij een concurrent gaan werken of zelfs een concurrent worden. Een concurrentiebeding kan hiervoor een oplossing zijn. Maar hoe werkt dit precies?

Wat is een concurrentiebeding? 

Een concurrentiebeding is een afspraak waarbij jij als werkgever de medewerker kan verbieden om binnen een bepaalde tijd (na ontslag of vertrek) bij een concurrent te gaan werken. Maar het kan ook gaan over het starten van een bedrijf in dezelfde branche of niet hetzelfde werk mogen doen in een bepaalde regio.

Wat is een relatiebeding? 

Ook kan er een relatiebeding in het contract staan, waardoor medewerkers geen contact mogen opnemen met jouw klanten na hun ontslag of vertrek. Dit alles om te voorkomen dat medewerkers er met kennis of klanten vandoor gaan die ze tijdens hun werkzaamheden in jouw bedrijf hebben leren kennen.

Wat gebeurt er als een medewerker zich niet aan het beding houdt? 

De voorwaarden voor een concurrentiebeding worden altijd in het arbeidscontract opgenomen, net als de risico’s die een medewerker loopt als hij of zij zich hier niet aan houdt. Dat is in veel gevallen een boete. Het kan echter voorkomen dat de medewerker het niet eens is met de hoogte van de boete. Dit kan opgelost worden door middel van een simpel gesprek, maar mochten jullie er niet uitkomen dan gaat dit vaak via een mediator of zelfs rechter. Het is dus slim om reële voorwaarden aan je beding te hangen om onenigheid te voorkomen.

Voordelen concurrentiebeding 

Het grote voordeel van een concurrentiebeding afsluiten is dat je afspraken maakt over hoe medewerkers met jouw bedrijf omgaan. Je wilt natuurlijk geen concurrentie opleiden of zien dat medewerkers er met jouw klanten vandoor gaan. Daarom kan het verstandig zijn om een beding af te sluiten om wat extra zekerheid aan jezelf te geven.

concurrentiebeding

Aandachtspunten 

Wel is het belangrijk om goed te kijken naar wat je gaat vragen van de medewerkers. Het is verstandig om na te denken over welke beperkingen je voor welke functie wilt laten opleggen. Zo sta je stevig in je schoenen wanneer een medewerker het beding zou aanvechten voor de rechter.

Daarnaast is het belangrijk om de beperkingen zo concreet mogelijk te omschrijven, zodat het ook meetbaar wordt. Denk aan een specifieke regio of een beperking voor het werken bij de drie grootste concurrenten. In de praktijk blijkt namelijk lastig te controleren of een medewerker zich daadwerkelijk houdt aan geheimhouding en het niet delen van kennis wanneer er geen duidelijke richtlijnen zijn opgesteld.

Verder is het verstandig om bij iedere wisseling van functie een nieuw beding te laten tekenen en ook te checken of alle afspraken nog van toepassing zijn. Dit om te voorkomen dat schriftelijk niet meer de juiste afspraken zijn vastgelegd.

Dit vind je misschien ook interessant

Salarisadministratie - Brochure Loket.nl accountantskantoren

Meer weten over Loket.nl?

Download de brochure

Aanmelden nieuwsbrief

  • Hidden

Download brochure

pop-up whitepaper bewaren medewerkersgegevens nw

Ontdek de regels en richtlijnen over het bewaren van medewerker-gegevens

Bij het in dienst nemen en hebben van medewerkers komen een hoop persoonsgegevens kijken. Digitale dossiers zijn een geschikte manier om documenten met persoonsgegevens veilig te bewaren. Maar hoe lang mag je persoonsgegevens eigenlijk bewaren?

pop-up whitepaper verlof regelen organisatie nw

Wil jij zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan de verlofadministratie van je organisatie?

Ontdek in onze whitepaper hoe jij verlof zo eenvoudig en efficiënt mogelijk inricht.