Soorten contracten

Er zijn verschillende soorten contracten waar je voor kunt kiezen wanneer je een medewerker in dienst neemt. Welke vorm er is gekozen bepaalt onder meer hoe je om moet gaan met een contract niet verlengen of een contract beĆ«indigen. Zo heb je met een tijdelijk contract, een uitzend- of detacheringsovereenkomst of de inhuur van een zzpā€™er meer flexibiliteit dan bij een vast contract. Echter, is het makkelijker om goed personeel aan je te binden wanneer je een vast contract aanbiedt. We bespreken hieronder hoe het beĆ«indigen of niet verlengen van een contract in zijn werk gaat bij de verschillende vormen.

Zzp’ers of freelancers

Als je voor een bepaalde klus specialistisch personeel nodig hebt of je hebt vanwege drukte even wat extra handen nodig, dan kan het een idee zijn om een zzp’ers of freelancer in te schakelen. Het prettige hiervan is dat je geen arbeidscontract aangaat, dus je hebt ook niet te maken met regelgeving rondom dit contract beĆ«indigen. De afspraken die je met deze zelfstandige maakt, leg je vast in een modelovereenkomst. Deze overeenkomst eindigt zodra de klus af is en vaak is het ook mogelijk om de overeenkomst eenzijdig op te zeggen. Je zit dus nergens aan vast en je hebt weinig plichten om dit soort contract niet te verlengen.

Contract niet verlengen

Uitzendovereenkomst of detacheringsovereenkomst niet verlengen

Een andere optie die je hebt als jij veel flexibiliteit wilt, is het inhuren van iemand via een uitzendbureau of detacheringsbedrijf. Jij hoeft zelf alleen de factuur van het uitzendbureau of detacheringsbedrijf te betalen. Deze bedrijven regelen zelf verder alles wat betreft loonheffing, doorbetaling bij ziekte en dergelijke. Ook deze overeenkomsten ga je voor een bepaalde periode aan, waardoor jij nergens aan vastzit. In principe kun je de samenwerking redelijk gemakkelijk opzeggen zonder dat je lastige stappen moet zetten voor een contract beƫindigen of een contract niet verlengen.

Tijdelijke arbeidscontracten

De flexibiliteit bij de hierboven genoemde oplossingen is natuurlijk ideaal voor jou als werkgever, maar het betekent ook dat de ingehuurde medewerkers zelf gemakkelijk op kunnen stappen. Als je iets meer zekerheid wilt, kun je kiezen voor een tijdelijk contract. Daarmee bind jij het personeel iets meer aan je bedrijf, terwijl je nog steeds relatief eenvoudig het contract niet kunt verlengen. Tijdelijke dienstverbanden ga je aan voor een bepaalde vastgestelde periode, vaak zes maanden of een jaar. Belangrijk om te weten is dat je iemand slechts drie keer een tijdelijk contract kunt geven, daarna moet je definitief het contract beƫindigen of het omzetten in een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Dit noemen we de ketenregeling.

Tijdelijk contract niet verlengen

Het niet verlengen van een tijdelijk contract is een optie. Heb je iemand voor een half jaar aangenomen en bevalt de samenwerking niet goed of heb je deze extra hulp niet meer nodig? Dan kun je ervoor kiezen om het contract niet verlengen, de overeenkomst houdt dan op de vooraf vastgestelde datum op. Wat wel belangrijk is om hierbij te weten, is dat er een aanzegtermijn is. Dit betekent dat jij de medewerker minimaal een maand voor het einde van het contract schriftelijk moet laten weten wat jouw intenties zijn. Het maakt daarbij niet uit of het jouw intentie is om te verlengen of het contract te beƫindigen. Door de aanzegtermijn weet de medewerker eerder waar hij of zij aan toe is en weet dan ook of er gezocht moet gaan worden naar nieuw werk.

Mogelijkheden voor niet verlengen contract of beƫindigen

Naast het niet verlengen van een tijdelijk contract, is het in sommige gevallen ook wenselijk om een tijdelijk contract vroegtijdig te beƫindigen of een vast contract te beƫindigen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden.

Heeft de medewerker nog een proeftijd? Dan heb je altijd de mogelijkheid om de keuze te maken om niet samen verder te gaan. Ook kun je er in een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor kiezen om een clausule op te nemen voor tussentijdse opzegging. Helaas zijn er ook gevallen waarin je een contract wilt beƫindigen om ernstigere redenen, dit kan zowel bij een tijdelijk als vast contract zo zijn. Hiervoor is er de mogelijkheid voor ontslag op ontstaande voet. Let er wel op dat dit proces via het UWV en de kantonrechter verloopt en je een uitgebreid dossier moet hebben. Kom je er samen met de medewerker uit? Dan kunnen jullie ook kiezen voor einde contract met wederzijds goedvinden.

Blijf altijd duidelijk communiceren en probeer de samenwerking netjes af te ronden. Alleen op deze manier kun je een wrok van beide kanten voorkomen.

Regels rondom contract niet verlengen

Er zijn dus verschillende regels rondom een contract niet verlengen of een contract beƫindigen, afhankelijk van het soort overeenkomst dat jij gesloten hebt. Het is verstandig om je hier verder in te verdiepen voordat je iemand aanneemt. Zo weet je wat jouw opties zijn en zo kun je een contractvorm kiezen die het beste bij de specifieke situatie van jouw bedrijf past!