Wat verstaan we onder het welzijn van medewerkers?

Wat is welzijn van medewerkers? Welzijn is een overkoepelende term die gebruikt wordt voor alles wat met lichamelijke, emotionele en mentale gezondheid te maken heeft. Dit is een relatief vage beschrijving, maar in de praktijk geeft het duidelijk weer wat ermee wordt bedoeld.

Het is geen geheim dat het welzijn van mensen in het algemeen een grote invloed heeft op hoe ze in het leven staan, hoe goed ze zich voelen op fysiek vlak en hoe goed ze kunnen functioneren. Ook voor werkgevers is dit een interessant gegeven, want het geeft hen de kans om actief bij te dragen aan het welzijn van medewerkers.

Waarom het welzijn van je medewerkers verbeteren?

Meer productiviteit en energie

Een van de belangrijkste voordelen van investeren in het welzijn van medewerkers is een verhoogde productiviteit. Het is logisch dat medewerkers die zich goed voelen, fit zijn en zich van toegevoegde waarde voelen ook daadwerkelijk beter hun best zullen doen als het gaat om hun job en verantwoordelijkheden.

Als je als werkgever actief investeert in het welzijn en de gezondheid van je medewerkers, zal je op de lange termijn de positieve gevolgen daarvan ervaren. Medewerkers die zich goed voelen willen meer en beter doen, hebben meer energie en kunnen en willen dus ook méér werk verzetten!

Betere bedrijfsrelaties

Daarbij komt ook nog eens dat investeren in het welzijn van medewerkers zal bijdragen aan de kwaliteit van de relatie tussen jou als werkgever en je medewerkers, maar ook tussen de medewerkers zelf. Een van de grootste obstakels voor bedrijven, zeker als er personeel bij hoort, is een slechte communicatie en relatie tussen de verschillende schakels die de ketting vormen: de medewerkers.

Dit probleem bij de kern aanpakken, dat kan als je eerst en vooral investeert in het welzijn van de medewerkers. Als deze zich gehoord, belangrijk en goed voelen, is de kans dat er destructieve relaties ontstaan een stuk kleiner. Dat komt niet alleen de open sfeer op de werkvloer, maar uiteindelijk voorkomt het ook een te snel personeelsverloop.

Minder ziekteverzuim

Het welzijn van je medewerkers heeft ook een grote invloed heeft op de kwaliteit van hun lichamelijke gezondheid. Nu denk je misschien dat je hier als werkgever weinig invloed op hebt, maar je kunt gezond leven zeker stimuleren. Hoe? Dat lees je verderop in dit artikel. Wanneer je dit goed doet, heeft het een groot voordeel. Fittere medewerkers betekent namelijk minder zieken. Ziekteverzuim kan voor werkgevers naast heel vervelend, ook een grote kostenpost zijn. Daarom is het slim om hierin te investeren en de gezondheid van je medewerkers serieus te nemen.

medewerkers welzijn

Hoe het medewerkers welzijn verbeteren?

Investeren in medewerkers welzijn is dus een goed idee als je het beste uit je personeel én je bedrijf zelf wilt halen. De vraag is nu natuurlijk: hoe doe je dat precies? En wat heeft invloed op het medewerkers welzijn? We geven je een aantal tips.

Ga voor gezonde kantinevoeding

Gezond leven begint voor velen bij gezonde voeding. En als werkgever kan je hier een grote invloed op uitoefenen als je over een kantine of bedrijfsrestaurant beschikt. Bied veel gezonde maaltijden aan en maak de gezonde keuze op deze manier veel gemakkelijker. Ook is het slim om medewerkers in een gezonde snack te voorzien door bijvoorbeeld een gevulde fruitmand neer te zetten. Je hebt liever dat je medewerkers hiernaar grijpen bij honger dan naar een welbekende chocoladereep.

Zorg voor een sportruimte

Het klinkt als een grote investering, maar veel van je medewerkers zullen heel blij zijn met een sportruimte. Gratis sporten helpt voor velen de drempel te verlagen, en als je dan ook nog eens geen reistijd hebt, dan scheelt dat een heleboel.

Vanuit financieel oogpunt kan het bouwen van zo’n sportruimte misschien even slikken zijn, maar geloof het: op de lange termijn zullen je medewerkers zich veel beter voelen. Om daar nog meer uit te halen kan je zelfs bootcamps of andere activiteiten in groep met je medewerkers organiseren. Zo wordt het ook nog eens een leuke sociale activiteit en werk je meteen aan teambuilding.

Zorg voor een open cultuur en investeer in een bedrijfspsycholoog

Naast de fysieke gezondheid speelt ook de mentale gezondheid een belangrijke rol in het welzijn van de medewerker. Als werkgever kan je hierin investeren door een open cultuur te creëren. Zorg ervoor dat het geen enorme drempel is om in gesprek te gaan over eventuele problemen. Managers zouden problemen in vroeg stadium moeten herkennen en er met de medewerker over kunnen praten. Ook een HR- of vertrouwenspersoon kunnen hierin bijdragen. Wil je een stapje verder gaan? Voorzie je medewerkers dan in de mogelijkheid om gebruik te maken van een bedrijfspsycholoog.

Zo’n psycholoog kan helpen bij het verwerken van persoonlijke problemen, maar houdt zich ook bezig met de kwaliteit van de relaties tussen medewerkers en werkgever.

Doe meer moeite voor een betere communicatie

Ten slotte is ook communicatie essentieel voor het welzijn van je medewerkers én die van jezelf. Zoals eerder gezegd is een slechte verstandhouding een van de grootste struikelblokken in de dynamiek van een onderneming, want uiteindelijk gaat het nog altijd om een organisatie die gebouwd is op mensen. En mensen hebben goede relaties en communicatie nodig. Weten hoe medewerkers je beoordelen? Laat dan een MTO (Medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoeren)

Als je als werkgever zélf bewijst dat je het belangrijk vindt dat er goede relaties ontstaan – bijvoorbeeld door een méér dan oppervlakkige band met je medewerkers op te bouwen – dan is die dynamiek meteen een stuk beter. En het effect daarvan op je bedrijf zal ongelofelijk groot zijn!