Wat is detacheren precies?

Detacheren is eigenlijk niet meer dan het inhuren van personeel. De term is gebaseerd op het Franse woord ‘detacher’, wat losmaken betekent. Voor bedrijven is het erg moeilijk om medewerkers met voldoende vakkennis te vinden. Dankzij een detachering kan je gedurende een afgesproken periode beroep doen op flexibele en deskundige werkkrachten. Het proces verloopt steeds via een detacheringsbureau. Dit bureau beschikt over een database van diverse kandidaten die jij kan inhuren. De arbeidsovereenkomst wordt tussen het detacheringskantoor en de medewerker opgesteld en het gedetacheerde personeel wordt ook door het bureau uitbetaald. De werkkrachten werken wel gewoon voor jouw bedrijf.

De voordelen van een detachering

Personeel detacheren is aan een opmars bezig. Dit proces brengt namelijk enkele zeer interessante voordelen met zich mee:

 • Het is een erg efficiënte manier om deskundig personeel te vinden. De kandidaten beschikken meestal over jarenlange ervaring en hebben een brede technische kennis. Verder zijn de medewerkers erg flexibel en kunnen ze voor een heel nieuwe impuls binnen uw werkomgeving zorgen.  
 • Detacheren is een snel proces. Het detacheringsbureau maakt een grondige eerste selectie en kiest de kandidaten erg zorgvuldig uit. Het enige wat jij hoeft te doen, is de sollicitatiegesprekken organiseren en de meest geschikte medewerker uitkiezen. 
 • Aan een detachering zijn voor jou als werkgever erg weinig risico’s verbonden. Het bureau is namelijk zowel verantwoordelijk voor het betalen van het loon als voor opleidingen en doorbetalingen bij ziekte en vakantie. 
 • Gedetacheerde medewerkers werken met maandcontracten. Mocht de nieuwe werkkracht je niet bevallen of mocht je opeens financieel geen ruimte meer hebben voor extra personeel, kan je de overeenkomst eenvoudig opzeggen.

Nadelen van personeel detacheren

Aan een detachering zijn zowel voor de medewerker als voor jou enkele nadelen verbonden: 

 • Het detacheringsbureau staat tussen jou en de medewerker. Het is dan ook moeilijk om onderling bepaalde afspraken te maken. Zeker in verband met vakanties of opleidingen moet er grondig overlegd worden. 
 • De medewerkers gaan van bedrijf naar bedrijf. Ze hebben dan ook minder interesse in een binding met je onderneming en integreren zich niet eenvoudig in een team. 
 • Personeel detacheren is duurder dan rechtstreeks medewerkers in dienst te nemen. Jij geeft de opdracht aan het detacheringsbureau om een geschikte kandidaat te zoeken en hiervoor met je natuurlijk extra betalen.

Hoe gaat een detachering in zijn werk?

Om tijdelijk deskundig personeel te zoeken, doe je beroep op een detacheringsbureau. Je geeft door naar welke profiel je op zoek bent en het kantoor zoekt naar bijpassende kandidaten. Het is belangrijk dat je exact doorgeeft welke functie de kandidaat binnen het bedrijf zal uitoefenen en welke vaardigheden zeker niet mogen ontbreken. Vergeet niet te vermelden of er specifieke vakkennis nodig is.  

Zodra het detacheringsbureau geschikte werkkrachten gevonden heeft, plannen jullie samen sollicitatiegesprekken in. Deze gesprekken zijn jouw verantwoordelijkheid en de uiteindelijke beslissing ligt ook volledig in jouw handen. Eens je een kandidaat uitgekozen hebt, stelt het detacheringsbureau een contract op en kan je de nieuwe werkkracht meteen inwerken.

Wanneer kies je best voor een detachering?

In de volgende situaties is personeel detacheren de ideale oplossing: 

 • Projecten waar specifieke vaardigheden voor nodig zijn 
 • Een medewerker valt voor lange tijd uit, denk hierbij aan ziektes of een zwangerschap 
 • Onverwachte stijging van de vraag naar bepaalde producten 
 • Risicoloos integreren van medewerkers met een beperking

Met welke kosten moet je rekening houden?

Een detacheringsbureau is duurder dan een uitzendbureau. De kosten die een detacheringsbureau je aanrekent, bestaan uit twee delen. Langs de ene kant betaal je voor de werkkracht. Een ervaren en gespecialiseerde werkkracht met veel vakkennis is duurder dan een beginneling. Langs de andere kant hanteert het detacheringsbureau een opslag voor de risico’s die ze voor hun rekening nemen. Het detacheringsbureau neemt namelijk alle werkgeversrisico’s van je over, zoals het betalen van het salaris en een eventuele ontslagvergoeding. Welk uurtarief er uiteindelijk wordt aangerekend, hangt af van het profiel waar je naar op zoek bent en het bureau waarmee je samenwerkt.

Het verschil tussen een uitzendbureau en een detacheringsbureau

Een detacheringsbureau wordt vaak met een uitzendbureau verward. We zaten de belangrijkste verschillen even voor je op een rijtje: 

 • In het contract van gedetacheerde werkkrachten wordt er meestal een opzegtermijn bepaald. Het contract van een uitzendbureau kan op elk moment verbroken worden.  
 • Medewerkers van een detacheringsbureau hebben meer werkzekerheid en kunnen niet zomaar ontslagen worden.  
 • Tijdelijke werkkrachten die via een uitzendbureau werken, worden per uur of per week betaald. Gedetacheerd personeel wordt maandelijks uitbetaald.

Hoelang maakt het gedetacheerd personeel deel uit van je team?

Bij een detachering kunnen er drie soorten contracten opgesteld worden. Ten eerste kan je een medewerker voor een bepaalde tijd in dienst nemen. In dit geval geldt er meestal een opzegtermijn van één maand. Verder kan je met een contract voor onbepaalde tijd werken. Hierbij moet je rekening houden met een opzegtermijn van twee maanden. Tenslotte kan je voor een projectcontract kiezen. Dit houdt in dat de medewerker voor je bedrijf werkt zolang het project loopt. Bij projectcontracten is er geen opzegtermijn van toepassing.