lightbulb-alt

Let op: de STAP-regeling stopt, de laatste kans om het budget aan te vragen was op 3 juli 2023. Meer lezen over andere subsidies voor je personeel?

STAP budget

De overheid heeft ervoor gezorgd dat subsidie beschikbaar is voor omscholing of bijscholing van medewerkers om zo de positie op de arbeidsmarkt te stimuleren voor medewerkers en mensen die op zoek zijn naar een leuke baan maar niet over de juiste papieren beschikken. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie en de naam zegt eigenlijk al wat de betekenis is. Niet alleen omscholing is mogelijk, ook bijscholing binnen een organisatie kan aan de orde zijn om de subsidie te gebruiken. De subsidie bestaat uit maximaal €1000 euro per persoon en vervangt de belastingaftrek voor studiekosten die je bij de belastingdienst aan kon geven bij het doen van de inkomstenbelasting.

Ben jij een ondernemer met personeel in dienst? Dan kun je ook gebruik maken van het STAP budget. Je kunt jouw medewerkers attenderen op de te krijgen subsidie en ze hierbij helpen of aanvullen in de kosten die buiten het budget vallen

Voorwaarden

Uiteraard zijn voorwaarden gesteld voor het aanvragen van het budget. Niet elke opleiding kan rekenen op een vergoeding. Alleen specifieke opleidingen kunnen subsidie krijgen. Op veel aanbieders van opleidingen staat vaak wel vermeld of een subsidie aangevraagd kan worden voor hetgeen de medewerker wil volgen. Daarnaast geldt de voorwaarde dat je ouder dan 18 jaar moet zijn en nog niet de AOW leeftijd bent gepasseerd. Tussen 4 weken en 3 maanden tijd na de aanvraag voor het ontvangen van subsidie, moet je de opleiding starten. Ook kan de medewerker maximaal eens per jaar subsidie krijgen.

stap budget medewerkers

Aanvragen STAP budget

Er zijn bepaalde aanvraagperiodes in het jaar dat het STAP budget aangevraagd kan worden. Ook is het goed te weten dat jaarlijks ruimte is voor 200.000 tot 300.000 subsidies en kan het zijn dat als je medewerker te laat is, de subsidie voor een bepaalde periode op is. Je moet dan wachten op de volgende beschikbare periode. De medewerker meldt zichzelf aan bij de opleider om vervolgens hierna subsidie aan te vragen bij het UWV. Het instituut waar jouw medewerker de opleiding gaat volgen zorgt voor de afhandeling van de facturering bij het UWV en geeft bij hen aan wie de opleiding gaat volgen. Als de medewerker de opleiding afrond, krijg je het bewijs van deelname met uiteraard een diploma.

Aftrek belastingdienst

Wanneer je als werkgever belastingaangifte doet, dan kun je de kosten voor scholing van de medewerkers wel aftrekken als bedrijfskosten, maar alleen als het in de branche is waar de medewerker werkt, dus bij jouw organisatie. Het draagt immers bij aan de organisatie dat je een goed geschoolde medewerker in dienst hebt. Let op: dit geldt alleen als jij buiten het STAP budget een aanvulling hebt gedaan op het budget om de opleiding te financieren.

Voordelen werkgevers STAP budget

Voor medewerkers is het natuurlijk een mooie kans om nieuwe dingen te leren en te kunnen bij- of omscholen. Maar voor werkgevers zijn er ook een boel voordelen die komen kijken bij het STAP budget.

  • Het helpt jou als werkgever in goed werkgeverschap en het stimuleren van (nieuw) talent;
  • Je kunt personeel om- of bij laten scholen wat helpt gemotiveerd te blijven;
  • Personeel dat door omstandigheden overtallig is geworden biedt je zo een nieuwe kans op de arbeidsmarkt of opnieuw binnen jouw bedrijf maar dan in een andere functie;
  • Het zorgt voor een nieuwe uitdaging bij je medewerkers;
  • Het stimuleert innovatie, nieuwe kennis en ervaring binnen je bedrijf.

Kortom, het STAP budget voor medewerkers heeft veel voordelen en is zeker een aanrader om je medewerkers op te attenderen. Daarbij draag je bij aan een goede, fijne werksfeer waarbij geluisterd wordt naar de wensen van de medewerkers op het gebied van scholing.