Jouw oude software is noggeld waard.

Jouw oude software is nog geld waard.

Thuiswerkvergoeding 2022

Gerelateerde artikelen
Deel via
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Kennisbank > Actueel > Thuiswerkvergoeding 2022

Thuiswerken is normaal én populair geworden. Niet alleen bij medewerkers, maar ook bij werkgevers die hebben ingezien dat er ook bij thuiswerken bergen werk verzet kunnen worden. Soms zelfs nog efficiënter dan op kantoor. Vooral de combinatie van thuis en op kantoor werken, hybride werken, wordt door velen als ideaal gezien. Thuiswerken kost de medewerker meer dan op kantoor zijn, denk bijvoorbeeld aan de koffievoorziening, gas en energie. Daarom komt er vanaf 1 januari 2022 een onbelaste thuiswerkvergoeding van maximaal €2 per dag.

Waarom deze vergoeding voor thuiswerken?

Werken vanuit huis kan ontzettend veel voordelen met zich meebrengen, maar ook enkele nadelen. Een van die nadelen is dat het kan zorgen voor extra kosten voor medewerkers. De verwarming moet langer aan, de koffie en thee zijn voor eigen kosten en er wordt meer toiletpapier verbruikt. Op dagelijkse basis zijn dat geen schrikbarende kosten, maar op jaarbasis kan dit behoorlijk oplopen. Medewerkers vragen hier vaak terecht een compensatie voor en veel werkgevers zijn ook bereid hierin mee te gaan. Zeker wanneer thuiswerken meer de norm gaat worden. En dat zal het gaan worden, zo blijkt ook uit onderzoek. Ongeveer 60 procent van de bedrijven geeft aan dat er waarschijnlijk minimaal twee dagen per week vanuit huis gewerkt gaat worden.

thuiswerkvergoeding

De thuiswerkvergoeding op dit moment

Op dit moment is zo’n vergoeding voor medewerkers nog volledig belast. Het enige wat je als werkgever op dit moment onbelast mag vergoeden is de inrichting van een goede en Arbo-verantwoorde werkplek. Zaken als een bureaustoel, een computer of laptop, een telefoon en andere noodzakelijke aankopen voor een veilige en goede werkplek mogen onbelast worden vergoed. Dit is mogelijk op basis van de werkkostenregeling, ook wel de WKR. Daarnaast werkt het kabinet momenteel dus aan een structureel onbelaste thuiswerkvergoeding voor medewerkers die deels of volledig thuiswerken.

De thuiswerkvergoeding per 2022

Uiteraard is het kabinet zich bewust van deze situatie rondom thuiswerken. Dit willen zij graag verder stimuleren omdat het ook een positief effect heeft op het milieu: er wordt minder naar en van het werk gereisd en daarmee belasten we het milieu minder. Om dit verder te stimuleren en om werkgevers tegemoet te komen heeft het kabinet het plan voor de thuiswerkvergoeding per 2022 uitgerold. Het plan is om werkgevers de mogelijkheid te geven om een thuiswerkvergoeding uit te keren, zonder dat deze wordt belast. Het voorstel van het kabinet rondom deze nieuwe wet ziet er als volgt uit:

  • Na onderzoek door onder andere het Nibud is gebleken dat een thuiswerkvergoeding van €2 per dag conform de kosten is. Daarom wordt de onbelaste thuiswerkvergoeding hierop ingesteld.
  • Over deze thuiswerkvergoeding van €2 hoef je als werkgever geen loonheffing te betalen, en dit kan dus onbelast worden uitgekeerd aan de medewerker.
  • Naast deze onbelaste thuiswerkvergoeding gaat ook de reiskostenvergoeding op de schop. Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier. Let op: je mag nooit én de onbelaste thuiswerkvergoeding én de onbelaste reiskosten vergoeding op één dag betalen.

Thuiswerkbeleid en afspraken rondom thuiswerkvergoeding 2022

Hoeveel dagen er dan wordt gewerkt vanuit huis en hoeveel dagen medewerkers op kantoor dienen te verschijnen is uiteraard afhankelijk van de afspraken die worden gemaakt met medewerkers en natuurlijk van jouw wens als werkgever. Op basis van deze dagen kun je dan ook een beleid opstellen en daarin ook opnemen hoe kantoor- en thuiswerkdagen worden geregistreerd. Werken medewerkers een vast aantal dagen op kantoor? Dan kun je gaan voor een vaste vergoeding. Is het elke week verschillend? Werk dan bijvoorbeeld op basis van declaratie.

Het kan ook voorkomen dat een medewerker een deel van de dag op kantoor werkt en de rest van de dag vanuit huis. De medewerker heeft dan uiteraard gewoon recht op een reiskostenvergoeding, maar maakt daarnaast ook kosten voor het thuiswerken. In dat geval mag je als werkgever niet kiezen voor een onbelaste thuiswerkvergoeding én een onbelaste reiskostenvergoeding. Er moet dan een keuze worden gemaakt. Uiteraard mag dan wel de meest voordelige keuze worden gemaakt, maar beide vergoedingen onbelast uitkeren is niet mogelijk.

Dit vind je misschien ook interessant

Salarisadministratie - Brochure Loket.nl accountantskantoren

Meer weten over Loket.nl?

Download de brochure

Aanmelden nieuwsbrief

  • Hidden

Download brochure

logo inruilweken

Wat als overstappen naar nieuwe salarissoftware niet ingewikkeld is?

inruilweken demo
pop-up whitepaper bewaren medewerkersgegevens nw

Ontdek de regels en richtlijnen over het bewaren van medewerker-gegevens

Bij het in dienst nemen en hebben van medewerkers komen een hoop persoonsgegevens kijken. Digitale dossiers zijn een geschikte manier om documenten met persoonsgegevens veilig te bewaren. Maar hoe lang mag je persoonsgegevens eigenlijk bewaren?

pop-up whitepaper verlof regelen organisatie nw

Wil jij zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan de verlofadministratie van je organisatie?

Ontdek in onze whitepaper hoe jij verlof zo eenvoudig en efficiënt mogelijk inricht.

Download brochure

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.