Waarom is het belangrijk?

Het verzuimpercentage is een belangrijke factor binnen je bedrijfsvoering. Het laat natuurlijk vooral zien hoe hoog of laag het ziekteverzuim binnen een bedrijf is. Hierbij kun je zowel denken aan het ziekteverzuim op dit moment, maar ook over een bepaalde periode. Je kunt terugkijken hoe het verzuim vorig jaar was bijvoorbeeld, of juist afgelopen maand. Je kunt dit ook met andere perioden vergelijken. Hierop kun je je verzuimmanagement dan aanpassen. Je kunt dit percentage in verschillende situaties gebruiken.

  • Allereerst puur voor je eigen inzicht. Verzuim is niet onbelangrijk, en met het verzuimpercentage kun je kijken of je beleid rondom dit thema werkt of niet. Wanneer het percentage hoog is, of hoger dan normaal, dan kan je hierop actie ondernemen.
  • Het bepaald voor een deel het bedrag voor een verzuimverzekering. Er wordt namelijk gekeken naar het gemiddelde verzuim in je bedrijf over de afgelopen periode. Een hoog verzuim betekent dus ook een hoge premie.
  • De inspectie kan ernaar vragen wanneer er rondom gezondheid wordt gecontroleerd op de werkvloer. Wanneer je niet voldoet aan de Arbowet en je verzuim is ook nog eens hoog, dan kan dat invloed hebben op de maatregelen die worden opgelegd, zoals een boete.
  • Ook de Arbodienst kan het extra inzichten verwerven.
lightbulb-alt

Tip: wist je dat je meer inzicht in verzuim kunt krijgen door HR analytics? Lees er meer over!

Hoe bereken je het verzuimpercentage?

Het lijkt moeilijk, maar dat is het niet. Je hoeft eigenlijk maar twee dingen te weten. Hoeveel medewerkers zijn er werkzaam binnen het bedrijf, en hoeveel medewerkers zijn er ziek. Je deelt vervolgens het aantal zieke medewerkers door het totaal aantal medewerkers. Dit vermenigvuldig je met 100 en je hebt het percentage te pakken. Dit is de meeste eenvoudige manier van berekenen. Het is niet heel waterdicht, omdat je dan het huidige moment te pakken hebt.

Je kunt er daarom ook voor kiezen om het verzuimpercentage te berekenen op basis van het aantal werkdagen en ziektedagen. Dan wordt de som het aantal ziektedagen gedeeld door het aantal werkdagen. Ook dit doe je dan vervolgens weer maal 100. Dit is de beste methode, maar ook een wat ingewikkeldere. Je moet namelijk rekening houden met de contracturen van iemand. Werkt iemand 32 uur waar 40 uur fulltime is? Dan tel je diegene voor 80 procent mee. Dit geldt dan bij zowel de ziektedagen als bij de werkdagen. Dit kost dus wat meer werk om te berekenen.

thumbs-up

Veel HR- en salarissystemen kunnen dit automatisch voor je berekenen. In Loket.nl kun je HR analytics gebruiken om meer inzicht te krijgen in verzuim binnen jouw organisatie.

Het gemiddelde ziekteverzuim

Je kunt ook het gemiddelde ziekteverzuim berekenen, naast het verzuimpercentage. Denk bijvoorbeeld aan een gemiddelde over een bepaalde periode, het gemiddelde voor een bepaalde afdeling of het gemiddeld binnen een groep mensen met dezelfde functie. Met het gemiddelde verzuim per afdeling of van je gehele bedrijf, kun je vergelijken en hierop acties uitzetten. Eventueel kan je het zelfs per medewerker bekijken, en dit vergelijken met het gehele bedrijf.

Meestal wordt ook dit omgezet in een percentage. Dan krijg je het gemiddelde verzuimpercentage. Dit getal is veel belangrijker dan de absolute getallen. 2 zieke medewerkers is bij een groot bedrijf misschien heel weinig en normaal, bij een bedrijf van tientallen medewerkers kan het heel veel zijn.

verzuimverzekering

Het bijhouden van verzuim

Het is van groot belang om het verzuim bij te houden. Je moet dit eigenlijk altijd monitoren en hier regelmatig naar kijken. Niet alleen voor jezelf, ook omdat het wettelijk gezien verplichtingen met zich mee brengt. Je moet namelijk aan bepaalde eisen voldoen wanneer een medewerker ziek is, ook richting die medewerker. Zo moet de ziekmelding worden doorgegeven aan de Arbodienst. Bij langdurige ziekte moet er binnen zes weken een analyse van het probleem worden gemaakt, gevolgd door een plan van aanpak enkele weken later.

check

Meer lezen over ziekteverzuim en de regels en afspraken hier rondom? Klik dan hier.

Je percentage verzuim verlagen

Een hoog verzuimpercentage is natuurlijk iets dat je wil voorkomen. Het kost geld en daarnaast mis je medewerkers op de werkvloer. Ook voor de werksfeer is het vaak niet bevorderlijk. Maar hoe doe je dat, het verzuim verlagen? Dit is niet eenvoudig. Je kunt natuurlijk ook niet al het verzuim verlagen, want er is niet altijd iets aan te doen. Wel zijn er veel signalen waar je iets mee kan. Door hier op tijd op in te spelen kun je veel gevallen voorkomen of zo kort mogelijk houden. Specialisten of de Arbodienst kunnen je hierbij helpen.