De tijd waarin we ’s ochtends vroeg ruiten moeten krabben, massaal stamppot op het menu hebben staan, ons vol eten aan pepernoten en chocoladeletters en de tijd waarin we de radio niet aan kunnen zetten zonder kerstmuziek te horen. Oh, en niet te vergeten: de tijd waarin je de beste zorgverzekering voor het nieuwe jaar gaat kiezen. Ik heb het natuurlijk over de decembermaand! Hoe leuk ik het ook vind om verder in te zoomen op mijn favoriete stamppot of lievelingskerstmuziek, dat is niet wat ik ga doen. Nee, ik wil het graag hebben over zorgverzekeringen. Weet jij al welke zorgverzekering voor 2020 je kiest?

Je kunt er niet omheen

Voordat we met z’n allen zorgverzekeringen kunnen vergelijken, moeten verzekeraars de nieuwe premies bekendmaken. De overheid geeft een voorzet en eigenlijk weten we al van tevoren dat zorgverzekeraars hier vanaf gaan wijken. Wanneer alle premies bekend zijn, gaat het ‘spel’ echt beginnen.

Alle mensen krijgen hun nieuwe polis met de premie en voorwaarden voor 2020 binnen. Het overgrote deel gaat dan niet direct over op actie. Kijk maar eens naar jezelf. De kans is groot dat je denkt: daar verdiep ik me de komende weken nog wel een keer in. In die weken erna kun je er moeilijk omheen. Van alle kanten krijgen je namelijk informatie van zorgverzekeraars. Denk aan reclames op de radio, banners op websites en advertenties op social media. Over het algemeen zijn het veel vergelijkbare boodschappen, al heeft een verzekeraar soms een verrassend element. Zo maakte OHRA recentelijk hun nieuwe en unieke service: Fysio Meenemen bekend, waarmee verzekerden de niet gebruikte fysiobehandelingen meenemen naar volgend jaar.6 handige aandachtspunten op een rij!Voor veel verzekeraars is dit een spannende tijd. Wat gaat er gebeuren? Gaan klanten vergelijken en van verzekeraar wisselen? Zoveel mensen, zoveel wensen. En juist daarom geef ik graag het advies om even de tijd te pakken om je zorgverzekering te vergelijken. Maar er een traditie van! Buiten het feit dat je er aardig wat geld mee kan besparen, kun je ook de verzekering vinden die perfect aansluit bij jouw behoeften.

6 handige aandachtspunten voor je op een rij:

  • Verschillen in premies op jaarbasis zijn soms groot. Het kan zelfs om honderden euro’s gaan. Tel uit je winst!
  • Ben je nog niet collectief verzekerd? Onderzoek of er voor jou mogelijkheden zijn om aan een collectiviteit deel te nemen. Verzekeraars bieden de basisverzekering met maximaal 5% collectiviteitskorting aan.
  • Werk je met Loket.nl? Als de werkgever het product ‘Zorgverzekeringen’ in de applicatie geactiveerd heeft, kunnen alle medewerkers profiteren van een aantrekkelijke collectiviteitskorting. Vanuit hun eigen online portaal (Werknemerloket) kunnen medewerkers eenvoudig zorgverzekeringen vergelijken en afsluiten.
  • Bekijk, als je de financiële mogelijkheid hebt, of een jaarbetaling interessant is voor je. Als je de premie in één keer betaalt, ontvang je mogelijk 1% of 2% korting.
  • Kijk wat het verhogen van je eigen risico met de premie doet. Een hoger eigen risico resulteert in een lagere premie. Zet dit naast elkaar en bereken of het voordeliger is.
  • Als je vragen hebt, laat je dan goed voorlichten door specialisten. Die zijn er niet voor niets.