Lonen gestegen met 27,5% in zes jaar tijd

Sinds 2018 is het modale inkomen met 27,5% gestegen, een percentage dat vrijwel gelijkloopt met de inflatie over deze periode, die 27,9% bedroeg. Dit geeft aan dat de inkomensgroei over de afgelopen jaren in grote lijnen gelijkloopt met de stijgende kosten van levensonderhoud.

Hoogste inkomens bij werknemers tussen 43 en 47 jaar

Werknemers tussen de 43 en 47 jaar blijken gemiddeld het hoogste inkomen te hebben. In deze leeftijdsgroep ligt het inkomen op € 3.684,21. Ook regionaal zijn er significante verschillen. Werknemers in de provincie Utrecht verdienen gemiddeld het meest, gevolgd door Noord-Holland en Zuid-Holland. In Utrecht ligt het inkomen 6,8% hoger dan het landelijke gemiddelde. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Zeeland, waar de inkomens maar liefst 15,0% lager liggen dan in Utrecht.

Hoogste lonen in de boardroom, laagste in retail en horeca

Uit het onderzoek blijkt dat de bestbetaalde functies te vinden zijn in de bestuurskamers. Partners, CEO’s, CFO’s en andere directieleden behoren tot de topverdieners, gevolgd door commerciële functies zoals commercieel directeuren en sales directors. Deze functies zijn met een vergelijkbaar percentage gestegen als het modaal inkomen, namelijk 1,19%.  Werknemers met de laagste inkomens vinden we terug in de retail, horeca en bij seizoenarbeiders, die veelal rond het minimumloon verdienen.

Uitzonderlijke stijging in de kappersbranche

De grootste loonstijging zien we in de kappersbranche, waar een cao-verhoging op 1 juli 2024 zorgde voor een inkomensstijging van maar liefst 12%. Ook in de  glastuinbouw en bij pluimvee cao’s waren significante loonstijgingen zichtbaar. Medewerkers in deze sectoren zagen hun loon met respectievelijk 7,8% en 6,4% toenemen.

Over het onderzoek

Voor deze eerste Loonindex zijn 1,2 miljoen verloningen per maand geanalyseerd, afkomstig van Loket.nl. Het gaat hierbij om daadwerkelijk uitbetaalde lonen tot en met september 2024. Ongeveer de helft van alle medewerkers in Nederland vallen onder een cao. Alle andere medewerkers vallen onder bedrijfseigen regelingen.

Niet alle sectoren maken gebruik van deze software.  Bepaalde sectoren, waar onvoldoende data beschikbaar was, zijn buiten beschouwing gelaten.

In dit bericht wordt met modaal inkomen het meest representatieve inkomen bedoeld,  waarbij de helft van NL meer en de andere helft van NL minder verdient. In het bijbehorende rapport wordt hiervoor de term ‘mediaan’ gebruikt.

Met deze Loonindex biedt Van Spaendonck een uniek en betrouwbaar inzicht in de loonontwikkelingen van de Nederlandse arbeidsmarkt. Dit onderzoek zal vanaf nu ieder kwartaal worden uitgevoerd en gepubliceerd.