Je hebt nog om te switchen van HR- en salarisadministratie. Lees meer

Je hebt nog tot 1 januari om te switchen van HR- en salarisadministratie. Lees meer

Loondoorbetaling bij quarantaine

Online salarisadministratie - HR - Nieuws

Het coronavirus houdt ons, waarschijnlijk nog voor langere periode, in zijn greep. Waar we hadden gehoopt op licht aan het einde van de tunnel is het tij inmiddels weer gekeerd. Na een start van een zomer waarin veel kon, moeten we inmiddels weer een stapje terugdoen. Het advies ‘‘werk zoveel mogelijk thuis’’ geldt nog steeds. Maar dit is, als vanzelfsprekend, niet voor iedereen mogelijk. Een ander advies is ‘‘blijf thuis bij milde klachten’’. Maar hoe zit dat nu? Moet een medewerker zich ziek melden en moet het loon doorbetaald worden als de medewerker een risico heeft genomen?

Quarantaine bij klachten

Heeft de medewerker zelf klachten, in welke vorm dan ook, dan moet deze thuisblijven en heeft deze uiteraard recht op loondoorbetaling. Is het mogelijk voor de medewerker om thuis te werken en is deze daar ook toe in staat? Dan hoeft hij of zij zich niet ziek te melden. Zijn de klachten heftig of is thuiswerken niet mogelijk? Dan kan de medewerker zich ziek melden, waarna de loonbetaling zoals afgesproken in de arbeidsovereenkomst, doorgaat.

In aanraking gekomen met het virus

Is een medewerker in aanraking gekomen met het virus door contact met een besmet persoon? Dan moet deze medewerker ook verplicht in quarantaine voor 10 dagen. Hiervoor geldt hetzelfde principe. Kan de medewerker thuis aan de slag? Dan is ziekmelding niet nodig. Is thuiswerken door gezondheid of de aard van de baan niet mogelijk: dan is ziek melden de enige andere optie.

In quarantaine door reizen

Wanneer een medewerker terugkeert uit een risicogebied (kleurcode oranje of rood) moet hij of zij in Nederland 10 dagen in quarantaine. Bij veel werkgevers speelt inmiddels de vraag: moet ik deze medewerker doorbetalen?

Kan de medewerker thuiswerken? Dan kan de medewerker zijn taken gewoon uitvoeren en heeft volgens de normale wijze recht op loon. Kan de medewerker dat niet? Dan gelden andere regels.

  • Kleurcode oranje of rood
    Wanneer de kleurcode oranje of rood is en de medewerker toch vertrekt naar dit gebied, dan neemt deze namelijk bewust een risico. De 10 dagen dat de medewerker in quarantaine moet kan er thuisgewerkt worden. Is dit niet mogelijk? Dan kan dit overbrugt worden door het opnemen van extra vakantiedagen. Geeft de medewerker daarop geen akkoord? Dan kan je als werkgever overgaan tot het stopzetten van het loon.
  • Kleurcode wijzigt tijdens reis
    Wijzigt de kleurcode tijden de reis van geel naar oranje of rood dan moet de medewerker ook in quarantaine bij thuiskomst. De gevolgen voor het doorbetalen van het loon verschillen per situatie, waarover nog geen rechtspraak is. Verwacht wordt dat wanneer de medewerker spoedig huiswaarts keert na het wijzigen van het reisadvies en in thuisquarantaine gaat, de rechter zal oordelen dat de medewerker het recht op loondoorbetaling bij ziekte houdt. Negeert de medewerker het advies, dan ligt dit hoogstwaarschijnlijk in zijn of haar eigen risicosfeer en is de afhandeling hetzelfde als bij kleurcode oranje of rood bij vertrek.

Bij kleurcode geel zijn overigens geen bijzonderheden: de medewerker loopt hier hetzelfde risico als wanneer hij of zij in Nederland blijft, mits hij of zij zich op locatie aan de regels houdt.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen over de applicatie en salaris en HR gerelateerde onderwerpen.

Aanmelden nieuwsbrief

Download brochure

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.