Betaal je het loon door bij een medewerker die niet ziek is?

Medewerkers thuis in quarantaine: waar het eerst een ver-van-je-bed-show was, heb je er nu misschien wel met regelmaat mee te maken. Medewerkers die wel ziek zijn maar thuis kunnen werken, medewerkers die juist vanuit huis niets kunnen doen én medewerkers die langzaamaan toch weer op vakantie gaan. Dit alles heeft veel impact op werkgevers, want hoe ga je om met quarantaine van een medewerker en het doorbetalen daarvan?

Quarantaine bij klachten

Heeft de medewerker zelf klachten, in welke vorm dan ook, dan moet deze thuisblijven en heeft deze uiteraard recht op loondoorbetaling. Is het mogelijk voor de medewerker om thuis te werken en is deze daar ook toe in staat? Dan hoeft hij of zij zich niet ziek te melden. Zijn de klachten heftig of is thuiswerken niet mogelijk? Dan kan de medewerker zich ziek melden, waarna de loondoorbetaling bij ziekte zoals afgesproken in de arbeidsovereenkomst, doorgaat.

In quarantaine zonder klachten

Is een medewerker in aanraking gekomen met het virus door contact met een besmet persoon of wacht deze nog op een testuitslag? Dan moet deze medewerker ook verplicht in thuisquarantaine. Hiervoor geldt alleen een ander principe: want een medewerker die zelf geen klachten heeft, mag je niet ziekmelden. Ook als hij of zij het werk thuis niet kan uitvoeren en dus thuis ‘niets’ doet. Deze medewerkers vallen dus als het ware tussen de regels in. We leggen je graag uit hoe je daar mee om moet gaan.

Loondoorbetaling bij quarantaine

Niet ziek, toch in quarantaine: loondoorbetaling?

Hoe het zit met het doorbetalen van het loon, tijdens quarantaine, is afhankelijk van wat de oorzaak is dat de medewerker in quarantaine moet. In veel gevallen kan een medewerker hier niets aan doen, omdat hij of zij in contact is gekomen met een besmet persoon toen deze zelf nog geen klachten had. Als werkgever verzoek je deze medewerker dan thuis te blijven, waardoor er een loondoorbetalingsverplichting is.

Nu kan het natuurlijk ook zo zijn dat de medewerker besmet is geraakt door zelf onvoorzichtig te zijn en / of regels aan de laars te lappen. Is hij of zij toch naar een gebied geweest dat als oranje of zelfs rood gemarkeerd staat of is de medewerker bewust in de buurt van een besmet persoon geweest? Dan hoef je als werkgever het loon niet door te betalen. Let hierbij wel op dat je voldoende bewijs moet hebben om je te kunnen verantwoorden bij de rechter, wanneer de medewerker tóch loondoorbetaling eist.

Loondoorbetaling bij vakantie in deze periode

Op vakantie gaan wordt weer normaler. Steeds meer medewerkers zijn zich al aan het oriënteren op een zomervakantie of misschien gaan ze zelfs al eerder op pad. We noemden het hierboven al kort, maar gaan graag wat uitgebreider in op hoe hiermee om te gaan:

  • Reist een medewerker naar een geel gebied? Dan hoeft de medewerker niet in quarantaine en zijn er dus geen consequenties. Wordt een medewerker toch ziek? Op vakantie of bij thuiskomst? Dan moet deze natuurlijk wel in quarantaine. De medewerker heeft dan recht op loon, omdat deze niet bewust extra risico heeft gelopen.
  • Wijzigt de kleurcode in oranje of rood voor vertrek en gaat de medewerker toch? Dan moet deze in quarantaine en hoef je het loon niet door te betalen. Het is in dit geval het risico van de medewerker. In dit geval kun je ook afspraken maken over bijvoorbeeld het opnemen van vakantiedagen of onbetaald verlof.
  • Wijzigt de kleurcode van geel in oranje op de bestemming? Dan had de medewerker dat van te voren niet kunnen voorzien en moet je het loon gewoon doorbetalen.

Neem als werkgever geen risico’s

Denk niet: ach, mijn medewerker heeft geen klachten, die kan gerust komen werken. Dit kan je namelijk duur komen te staan. Stel je voor dat deze collega vele andere collega’s besmet op de werkvloer. Dit heeft niet alleen grote invloed op het werk dat gedaan moet worden, of misschien zelfs wel stil komt te liggen, maar je kunt ook nog eens flinke boetes aan je broek krijgen.

Veel thuiswerkende medewerkers?

Heb jij al gedacht aan een thuiswerkbeleid, met als onderdeel een thuiswerkvergoeding? Alle mogelijkheden en regels hebben wij op een rijtje gezet in onze gratis whitepaper ‘De opkomst van de thuiswerkvergoeding’.

Communiceer afspraken rondom thuisquarantaine en loondoorbetaling duidelijk

Heldere afspraken zijn erg belangrijk. Als werkgever moet je duidelijk maken aan je medewerkers dat zij niet op het werk mogen verschijnen wanneer zij mogelijk besmet geraakt zijn met het virus. Dat is ook het geval wanneer medewerkers (nog) geen klachten hebben. Hiermee houd je de werkomgeving veilig voor andere collega’s.

Daarnaast is het belangrijk om goed te communiceren welke afspraken je in jouw bedrijf handhaaft. Communiceer je bijvoorbeeld duidelijk dat loon niet wordt doorbetaald bij quarantaine na een reis naar een oranje gebied? Dan heb je hiermee een goed bewijsstuk, en zal de rechter waarschijnlijk in jouw voordeel oordelen. Maar, zover hoeft het helemaal niet te komen. Duidelijke afspraken vooraf en goed overleg met een medewerker kunnen een heleboel ellende voorkomen.