Nu de dalende trend in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames doorzet, is er door het kabinet een stappenplan opgesteld waarmee de corona-maatregelen verder versoepeld worden. Zo komt Nederland stap voor stap uit de intelligente lockdown. We mogen weer naar de kapper en de kinderopvang en de basisscholen zijn weer open en we kunnen zelfs weer lekker op het terras zitten. Natuurlijk blijft de anderhalve meter afstand houden van elkaar de norm en blijf je bij klachten thuis. Ook thuiswerken blijft voorlopig nog de norm. Tegelijkertijd bestaat bij steeds meer medewerkers de behoefte om weer een keer naar kantoor te komen. Hoe ga je daarmee om als werkgever?

Inzicht in de bezetting

Uit onderzoek blijkt dat ruim 50% van werkplekken niet bruikbaar is door de anderhalve meter maatregel. Om ervoor te zorgen dat er niet te veel medewerkers te gelijk naar kantoor komen, zijn er slimme applicaties die jou en je medewerkers inzicht geven in de bezetting op een bepaald moment of op een bepaalde dag. Medewerkers kunnen eenvoudig inchecken op een werkplek, overlegruimte of lunchplek en ook direct zien of er nog wel plek is op een bepaalde dag. Als werkgever bepaal jij de maximale capaciteit op je kantoor en welke werkplekken beschikbaar zijn om de anderhalve meter te garanderen. Op deze manier kun je als werkgever de bezetting op kantoor beter reguleren.

Ontdek BeeSafe

Met de makkelijke app, BeeSafe, laat je medewerkers veilig (samen)werken bij jou op kantoor. Zo maak je werkplekken coronaproof. Meer informatie over BeeSafe? Klik op onderstaande button.

Tips om anderhalve meter te handhaven

Naast zo’n handige app, kun je als werkgever nog meer maatregelen treffen om de anderhalve meter te handhaven:

1. Maak gebruik van ‘kuch- en spatschermen’

In veel winkels maken ze al gebruik van plexiglas schermen, maar ook op kantoor kun je deze schermen gebruiken om een veilige barrière te maken tussen medewerkers.

2. Zorg voor markering op de vloer

Maak looproutes door je kantoor zodat er op smalle gangen niet twee collega’s naast elkaar hoeven te lopen. Breng cirkels aan rondom de bureaustoelen van een medewerker die de andere halve meter grens aangeven. Geef met strepen op de grond de 1,5 meter afstand aan op drukke plekken, zoals bij de koffiemachine.

3. Toiletgebruik coronaproof

Heb je twee of meer toiletten in een ruimte? Hang dan bij de hoofddeur van het sanitair een vrij en bezet bordje, zodat medewerkers nooit tegelijk in dezelfde ruimte kunnen zijn.

4. Halveer stoelen in vergaderruimte

Breng het aantal stoelen in vergaderruimte met minimaal vijftig procent terug, zodat ook hier de andere halve meter gehanteerd kan worden.

5. Bewaak de hygiëne

Blijf ervoor zorgen dat er te allen tijde voldoende desinfecterende handgel en zeep aanwezig is. Daarnaast is het noodzakelijk om meer schoonmaakmomenten in te lassen en hierbij met name extra aandacht te hebben voor contactoppervlakken. Maar daar blijft het niet bij. Denk ook na over vragen als: Gaat de airconditioning virussen filteren? Vraag je jouw medewerkers om ook hun werkplek bij aankomst en vertrek schoon te maken?

6. Stel een gedragscode op

Door een gedragscode op te stellen, beschrijf je precies wat je verwacht van je medewerkers. Zet hierin duidelijk de regels die gelden binnen jouw bedrijf. Dit maakt het ook makkelijker om medewerkers eventueel aan te spreken, wanneer zij zich er niet aan houden.

7. Verlies goed werkgeverschap niet uit het oog

Juist in deze tijd kunnen je medewerkers wel wat extra aandacht gebruiken. Zorg goed voor je personeel en houd daarbij ook aandacht voor de mentale en fysieke gezondheid van je medewerkers. Verras je medewerkers soms met een attentie om je waardering te blijken én zorg ervoor dat ze altijd een luisterend oor vinden binnen je bedrijf wanneer ze hun hart willen luchten.