Je komt bij een (potentiële) klant en wil Loket.nl er even bij pakken op je tablet, dan is het wel zo fijn als je de applicatie probleemloos en optimaal kunt raadplegen. Het zal je dan ook niet verbazen dat de nieuwe versie van Loket.nl, wij noemen het ook wel Loket.nl 3.0, zal beschikken over een volledig responsive design. Het responsive design zal ervoor zorgen dat de lay-out van de website zich automatisch aanpast aan het scherm van ieder apparaat (computer, tablet, telefoon). Maar wat houdt dat nu precies in? En wat gaat er allemaal veranderen aan de nieuwe versie van Loket.nl? Laten we allereerst vertellen dat de applicatie helemaal vernieuwd gaat worden en dat we beginnen met alle functies van de Werkgeverapp. Dit wordt later uitgebreid met alle andere functies.

Heel gericht vragen naar een stukje informatie

Wij willen ook in de toekomst een optimale performance en beschikbaarheid garanderen en zijn daarom in 2017 gestart met een geheel nieuwe opzet van Loket.nl, namelijk Loket.nl 3.0. Een hele andere structuur met onder andere een compleet nieuwe Web API en een compleet nieuwe user interface met een responsive design. Laten we eens beginnen met die Web API. De API is als het ware een laag met gescheiden functies tussen de voorkant en de achterkant. Alle functies zijn afzonderlijk op te roepen en te gebruiken, waardoor de flexibiliteit groter wordt. Wil je alleen gegevens omtrent het verlof gebruiken? Dan worden enkel deze functies gebruikt en krijg je gericht die gegevens terug. “Op deze manier kun je heel gericht vragen naar een stukje informatie”, vertelt Ben Dalmeijer, Test Coördinator bij Loket.nl. Koppelingen met andere systemen worden hierdoor straks ook veel gemakkelijker via de API. “Je kunt precies aangeven wie toegang heeft tot welke gegevens”, aldus Ben. Wil je meer weten over ze nieuwe techniek? Lees dan dit artikel.

Van een server-applicatie naar een client-applicatie

Van de compleet andere techniek zal je als gebruiker weinig merken. Wat wel duidelijk zichtbaar gaat zijn voor de gebruikers, is het compleet nieuwe uiterlijk met het responsive design, waardoor de website voortaan optimaal te gebruiken is op ieder apparaat. De huidige versie van Loket.nl is niet responsive. “Als je website niet responsive is, moet je het eigenlijk zien als één groot vel papier. Het hele vel papier wordt getoond, maar als je scherm kleiner is, kan het zo zijn dat er delen van het papier wegvallen, omdat ze niet op het scherm passen. Zonde. Door het vel papier in kleine stukjes te knippen, zorg je ervoor dat je nog steeds dezelfde zogenoemde ‘functies’ aanbiedt, maar staat de lay-out van de pagina niet meer vast. Natuurlijk maken we dan wel keuzes wat bijvoorbeeld bovenaan en onderaan moet staan, maar in principe kan de structuur van de pagina aangepast worden wanneer de browser dat nodig vindt. En dat zorgt ervoor dat de website te allen tijde optimaal werkt op elk scherm”, legt Ben uit in Jip-en-Janneketaal. In technische termen zeggen we dan ook wel dat de gebruikersinterface van Loket.nl is gewijzigd van een server-applicatie naar een client-applicatie.

In de huidige versie van Loket.nl (server-applicatie) vindt de samenstelling van inhoud, opbouw en vormgeving van de webpagina’s plaats op de server en wordt het eindresultaat (visueel) naar de webbrowser van de gebruiker gestuurd. Bij de nieuwe versie van Loket.nl (client-applicatie) wordt de informatie over inhoud, opbouw en vormgeving naar de webbrowser gestuurd en wordt het eindresultaat (wat jij op je scherm ziet) daar pas samengesteld. Het grote voordeel is dat je hierdoor nog sneller een optimaal werkende website kunt raadplegen op ieder device.

Werkgeverapp vervangen

Dat de nieuwe versie van Loket.nl gaat beschikken over een compleet responsive design, zorgt ervoor dat we de Werkgeverapp in de App Store en Google Play snel kunnen vervangen. Er komt één nieuwe versie die te gebruiken is op alle apparaten. We zullen beginnen om de functies van de Werkgeverapp in de nieuwe versie op te nemen, zoals de mogelijkheid om loonruns en loonaangiftes in te zien en goed te keuren. In de eerste versie van Loket.nl 3.0 zullen dan ook nog niet alle functies voor providers (kantoren) zitten.