Benjamin, laten we bij het begin beginnen: er wordt vaak gesproken over ‘pensioen’, maar wat houdt pensioen nu precies in?

“Pensioen is eigenlijk simpel gezegd het inkomen dat je ontvangt wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Het is bedoeld als vervanging van het salaris dat je verdient tijdens je werkende leven, en vult de AOW (Algemene Ouderdomswet) aan. Eigenlijk draait pensioen om drie belangrijke vragen voor een medewerker: hoeveel ontvang ik straks, wanneer krijg ik het, en hoe lang blijft dit inkomen doorgaan? Een goede pensioenregeling zorgt ervoor dat medewerkers ook later comfortabel kunnen leven, zonder zich zorgen te maken over hun financiële situatie.”

Benjamin Davids, pensioenexpert


Waarom is het voor werkgevers belangrijk om een pensioenregeling aan te bieden aan hun medewerkers?

“Een pensioenregeling is niet alleen een financiële regeling; het is ook een manier om als werkgever te laten zien dat je oog hebt voor het welzijn van je medewerkers, zowel nu als in de toekomst. Meer dan 80% van de werkenden in Nederland heeft via hun werkgever een pensioenregeling. Dat betekent dat je bedrijf minder aantrekkelijk kan worden voor talent als je geen pensioenaanbod hebt. In een krappe arbeidsmarkt, waar goed personeel vinden lastig is, kan het bieden van een pensioenregeling nét het verschil maken.

Daarnaast hebben werkgevers ook een zekere morele verantwoordelijkheid: veel medewerkers, en vooral jongere medewerkers, zien het belang van pensioen vaak nog niet in. Voor hen lijkt pensioen iets dat ver weg ligt. Voor oudere medewerkers kan het juist een harde realiteit worden als ze ontdekken dat ze weinig of niets hebben opgebouwd, en dat het tijdspad te kort is om dit nog in te halen. Door als werkgever pensioen aan te bieden, help je medewerkers vooruit te kijken en hun financiële toekomst veilig te stellen.”

Het is voor werkgevers dus geen verplichting om een pensioenregeling voor medewerkers te regelen?

“Een groot gedeelte van de werkgevers heeft wel een verplichtstelling en zitten verplicht bij een pensioenfonds. Maar voor werkgevers die niet onder zo’n verplichte regeling vallen, is er formeel geen verplichting om een pensioenregeling aan te bieden.

Toch ligt er, zoals ik net al benoemde, naar mijn mening een sterke morele verantwoordelijkheid. Pensioen is een essentieel onderdeel van financiële zekerheid op de lange termijn, en niet iedereen is zich daarvan bewust.”

Wat zijn de voordelen voor een werkgever om een pensioenregeling te bieden?

“Een pensioenregeling biedt meer dan alleen financiële zekerheid voor je medewerkers; het versterkt ook je positie als werkgever op de arbeidsmarkt. Graag wil ik vier voordelen uitlichten:

  • Morele verantwoordelijkheid: Pensioen is een essentieel onderdeel van de financiële zekerheid van je medewerkers. Door een pensioenregeling aan te bieden, toon je dat je het welzijn van je medewerkers serieus neemt, ook op de lange termijn.
  • Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden: In een krappe arbeidsmarkt kan een pensioenregeling net het verschil maken. Pensioen wordt gezien als een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde en kan doorslaggevend zijn voor een medewerker bij de keuze uit meerdere werkgevers. Toch zeker als een andere werkgever geen (goede) pensioenregeling heeft.
  • Medewerkers binden en behouden: Medewerkers voelen zich meer betrokken bij een werkgever die in hun toekomst investeert.
  • Onderscheidend vermogen ten opzichte van concurrenten: Je kunt jezelf in deze krappe arbeidsmarkt onderscheiden van werkgevers die geen pensioenregeling bieden

Een goede pensioenregeling laat dus niet alleen zien dat je een aantrekkelijke werkgever bent, maar ook dat je betrokken bent bij de mensen achter je bedrijf. Dat maakt echt een verschil.”

Waarom zou je niet gewoon extra salaris bieden in plaats van een pensioenregeling?

“Op het eerste gezicht lijkt het geven van extra salaris een eenvoudige oplossing, maar het biedt niet dezelfde zekerheid als een pensioenregeling. Uit cijfers blijkt dat 95% van het extra salaris dat bedoeld is voor pensioen in de praktijk gewoon wordt uitgegeven. Dit betekent dat medewerkers vaak niet de financiële buffer opbouwen die ze voor hun pensioen nodig hebben. En zo streef je het doel voorbij.

Een pensioenregeling daarentegen zorgt voor een specifiek potje dat veilig opzij wordt gezet voor later. Medewerkers kunnen hier niet zomaar aan komen, wat hen helpt om daadwerkelijk te sparen voor hun toekomst.”

Nu zijn er natuurlijk heel wat pensioenaanbieders, waar begin je met het kiezen van een pensioenaanbieder?

“Het is belangrijk om eerst na te gaan of je verplicht bent aangesloten bij een pensioenfonds. Voor veel sectoren is er namelijk een verplichte pensioenregeling, en dan ligt de keuze vast. Maar val je als werkgever niet onder zo’n verplicht fonds? Dan is het aan jou om te beslissen of je een pensioenregeling wil aanbieden en wat daarin belangrijk is. Er zijn heel wat pensioenaanbieders, wat de keuze overweldigend kan maken.

Voor veel mkb-ondernemers kan het regelen van pensioen een ingewikkeld en tijdrovend proces lijken, vooral vanwege de kosten en het idee dat deelname voor alle medewerkers verplicht is. Dat kan ontmoedigend zijn, terwijl je als werkgever toch een goede en toegankelijke regeling wilt bieden. Om werkgevers hierin te ondersteunen heeft Loket.nl de koppeling gemaakt met Pensify. Daarin staat flexibiliteit en eenvoud centraal.”

Laten we eens wat inzoomen op Pensify. Hoe verschilt Pensify van de traditionele pensioenaanbieders?

“Waar traditionele pensioenaanbieders vaak werken met strikte regels en verplichte deelname voor alle medewerkers, maakt Pensify het proces een stuk toegankelijker. Werkgevers kunnen zelf kiezen hoe de regeling eruitziet, zonder gedoe met complexe communicatie. Ook krijgen medewerkers meer vrijheid om zelf keuzes te maken in hun pensioenopbouw.

Door de naadloze integratie tussen Pensify en Loket.nl is het opzetten van een pensioenregeling in een paar klikken geregeld is. Dit maakt het een praktische, laagdrempelige keuze voor werkgevers die pensioen willen aanbieden zonder onnodig ingewikkeld gedoe. Op deze manier kun je als werkgever het verschil maken voor je medewerkers, zonder dat je er zelf veel tijd aan kwijt bent.”

Samenvattend, Benjamin: wat maakt pensioen zo’n verstandige manier om voor later te sparen?

“Sparen voor later kan op verschillende manieren, maar pensioenbeleggen biedt voordelen die je met gewoon sparen niet kunt bereiken. Zo levert pensioenbeleggen een aantrekkelijk fiscaal voordeel op dat al snel kan oplopen tot minimaal 20%. Dit voordeel krijg je alleen door te sparen binnen een fiscaal voordelige pensioenregeling. Dat is iets wat met zelf sparen simpelweg niet mogelijk is.

Daarnaast biedt pensioenbeleggen een ingebouwde bescherming: het geld dat je opzijzet blijft veilig en geblokkeerd, zodat je er tussentijds niet aan kunt komen. Dit voorkomt dat je onbewust je spaarpotje aanspreekt en garandeert dat je ook echt pensioen opbouwt voor later. Zo creëer je met pensioenbeleggen niet alleen een stabiel financieel fundament, maar ook rust en zekerheid voor de toekomst.”