Ga jij er zomaar vanuit dat het online pakket waarmee je werkt veilig is?

Online salarisadministratie - HR - Nieuws

“De veiligheid en privacy van online diensten is een hygiëne factor! Het moet gewoon goed geregeld zijn”, aldus Bert Tuinsma, bestuursvoorzitter Zeker-OnLine. Maar wanneer is een online dienst veilig en betrouwbaar? Waar kun je dat aan zien? “Op basis van een duidelijk openbaar normenkader en externe onafhankelijke controle op het naleven van dit normenkader stelt het Keurmerk Zeker-OnLine de betrouwbaarheid vast. Dat zou de standaard moeten zijn!”

Zeker-OnLine initiatief

Het ontwikkelen van dit keurmerk vindt zijn oorsprong in een initiatief van de Belastingdienst, de aanbieders van online administratieve diensten en het platform voor de informatiesamenleving (ECP) om te komen tot een kwaliteitsgarantie voor gebruikers. Deze partijen onderkennen het grote belang van veiligheid en privacy van online diensten. “Gebruikers gaan er heel makkelijk vanuit dat het wel goed zal zijn”, vertelt Bert. En daar schuilt direct het gevaar.

Veel aandacht aan security

“Naast het beoordelen van de veiligheid van financiële pakketten, zet Zeker-OnLine zich ook in voor veilige en betrouwbare online salarisdienstverlening”, vertelt Erik Snels, directeur Loket.nl. Dit is opgezet door een aantal initiatiefnemers, waaronder Mazars en BDO Audit & Assurance. “Wij staken eigenlijk direct onze hand op om deelnemer te worden en aan het keurmerk te willen voldoen. We besteden veel aandacht aan security en vinden dat gebruikers moeten kunnen vaststellen dat een applicatie aan bepaalde normen voldoet”, vertelt Erik enthousiast. Vragen als: ‘moet een softwareleverancier het versturen van een loonstrook via mail mogelijk maken?’ waren jaren geleden minder relevant, maar nu zeker belangrijk. Een goed beveiligde salarisadministratie is van cruciaal belang.

Verschil 3402 certificering en Zeker-OnLine

Veelal wordt de 3402 certificering ook wel gezien als een teken dat een pakket veilig en betrouwbaar is. “Een 3402 certificering is echter een onjuiste marketing term”, aldus Bert. Een ISAE 3402 of Standaard 3402 certificering zegt namelijk nog niets over de norm waaraan de dienst moet voldoen. Het zijn standaarden hoe de auditor zijn werkzaamheden en rapportage moet inrichten. “Het is om aan te tonen dat de diensten die uitbesteed worden volgens afspraak en procedures verlopen”, legt Erik uit. Zeker-OnLine is echt gericht op de veiligheid, betrouwbaarheid en continuïteit. De toetsing hiervan vindt plaats door een onafhankelijk en extern auditteam. Dit auditteam hanteert daarbij een openbaar normenkader, deels gebaseerd op de richtlijnen voor veilige webapplicaties van het NCSC (Nationaal Cyber Security Centre). Na een positief rapport, krijgt de online dienst dan het keurmerk Zeker-OnLine toegekend. Aangezien de normen waaraan voldaan moet worden openbaar zijn, weet je waaraan een keurmerkhouder voldoet.

Een toonaangevende partij

“Loket.nl is zo’n vooruitstrevende partij. Het is dan ook niet verrassend dat Loket.nl onze eerste keurmerkhouder is op het gebied van salarisadministratie”, vertelt Bianca Smit van Zeker-OnLine. Voor Loket.nl betekent het ook nog meer transparantie. “Het is helemaal openbaar. Iedereen kan zien wat het keurmerk inhoudt en aan welke normen precies wordt voldaan. Zo kunnen we precies laten zien dat we de juiste security maatregelen nemen”, aldus Erik.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen over de applicatie en salaris en HR gerelateerde onderwerpen.

Aanmelden nieuwsbrief

  • Hidden

Download brochure

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
pop-up whitepaper bewaren medewerkersgegevens nw

Ontdek de regels en richtlijnen over het bewaren van medewerker-gegevens

Bij het in dienst nemen en hebben van medewerkers komen een hoop persoonsgegevens kijken. Digitale dossiers zijn een geschikte manier om documenten met persoonsgegevens veilig te bewaren. Maar hoe lang mag je persoonsgegevens eigenlijk bewaren?

pop-up whitepaper verlof regelen organisatie nw

Wil jij zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan de verlofadministratie van je organisatie?

Ontdek in onze whitepaper hoe jij verlof zo eenvoudig en efficiënt mogelijk inricht.