In mei of juni ontvangen de meeste medewerkers hun vakantiegeld. Een heel leuk extraatje voor de zomerperiode. Daar is het immers ooit voor ingevoerd. Het was een soort verplichte spaarpot om uiteindelijk te spenderen aan een vakantie. De laatste jaren zie je dat het vakantiegeld ook vaak aan andere doeleinden wordt besteed. Denk maar eens aan een verbouwing of een nieuwe auto.

De feitjes op een rij

Weet jij hoe de hoogte van je vakantietoeslag wordt bepaald? En weet je wanneer jouw vakantiegeld uitbetaald moet worden? Wij zetten interessante feitjes voor je op een rijtje!

  • Je bouwt vakantietoeslag op over jeĀ brutoloon. Uitbetaalde vakantiedagen, onregelmatigheidstoeslagen, gevarengeld, provisies en prestatietoeslagen tellen ook mee in de berekening. Een extraatje zoals een 13eĀ maand telt daarentegen niet mee. Ben je als medewerker ziek en ontvang je 70% van je loon? Ook hierover bouw je vakantietoeslag op.
  • Je vakantiegeld bedraagtĀ 8% van je brutoloon, tenzij anders is opgenomen in de cao.
  • OverurenĀ bij een fulltime medewerker kunnen al dan niet worden meegenomen in de opbouw van de vakantietoeslag, dat hangt af van de cao.Ā MeerurenĀ bij een parttime medewerker worden altijd meegenomen.
  • Heb je eenĀ nulurencontract?Ā Ook dan heb je recht op vakantiegeld. Het wordt in dit geval berekend en betaald over de gewerkte uren.
  • Het is verplicht om vakantiegeldĀ minimaal Ć©Ć©n keer per jaarĀ uit te keren. Dit moet uiterlijk in juni gebeuren. Over het algemeen wordt de vakantietoeslag in mei of juni uitgekeerd. Het mag ook op een ander moment, maar daarvoor is schriftelijke overeenkomst nodig.
  • Wil jijĀ eerder je vakantietoeslag ontvangen, omdat je bijvoorbeeld een grote uitgave moet doen? Een werkgever mag hier gehoor aan geven, maar is dat niet verplicht.
  • BijĀ medewerkers met een nulurencontractĀ is het gebruikelijk om het vakantiegeld per maand uit te keren. Dit betekent dat je de vakantietoeslag elke maand direct wordt uitbetaald bij je normale (uur)loon. Benieuwd hoeveel dit per maand is? Op je loonstrook staat precies hoeveel vakantiegeld je hebt ontvangen.
  • Ben jeĀ stagiaire? Dan heb jeĀ geenĀ recht op vakantiegeld. Daarover hoeft niets schriftelijk vastgelegd te worden. Het staat een werkgever echter vrij om wĆ©l vakantiegeld uit te keren aan stagiaires, maar dit is niet gebruikelijk.
Uitbetalen vakantietoeslag
checklist

Uitbetalen vakantietoeslag

Download checklist

Wat houd je netto over?

Over jouw vakantiegeld betaal je het bijzonder tarief. Dit komt omdat vakantietoeslag gezien wordt als een bijzondere beloning. Hoeveel je precies overhoudt van je vakantiegeld staat vermeld op de loonstrook. Salarisadministrateurs kunnen er in Loket.nl voor kiezen om de vakantietoeslag op een aparte strook te vermelden. En wat is daar nu zo handig aan? Als jij boodschappen gaat halen voor meerdere personen is het wel zo fijn als de boodschappen per persoon op een aparte bon staan. Dan hoef je zelf niet te berekenen wat de prijs per persoon is. En zo zit het ook met een extra strook voor de vakantietoeslag. Als je meerdere bijzondere beloningen ontvangt, kun je op deze manier direct zien hoeveel geld er ingehouden is van de vakantietoeslag en hoeveel geld je er netto aan overhoudt.

Tips en trucs voor salarisadministrateurs

Op onze helpdesk lees je tips en trucs bij het uitbetalen van de vakantieslagen. Handig voor als je verantwoordelijk bent voor de salarisadministratie.