Wat zijn nu eigenlijk overuren en moet ik overuren uitbetalen?
Veel mensen denken dat wanneer een medewerker meer uren maakt dan overeengekomen in het contract, dat er dan altijd sprake is van het maken van overuren. Dit is echter niet het geval. Het klopt inderdaad dat, wanneer een fulltime medewerker meer uren werkt dan het aantal vastgelegde fulltime uren, er sprake is van het maken van overuren. Betreft het echter een parttime medewerker die meer uren werkt dan dat er is afgesproken in het contract, dan zijn dit geen overuren maar meeruren. Bij een parttimer is er pas sprake van overuren, wanneer de parttimer het aantal fulltime uren overschrijdt. Een parttimer kan dus zowel meeruren als overuren werken, terwijl een fulltimer uitsluitend overuren kan werken.
Mijn medewerker maakt overuren: moet ik deze overuren uitbetalen?
Wanneer één of meer medewerkers in jouw bedrijf overuren maken, moet hier altijd een compensatie tegenover staan. De compensatie kan bestaan uit ’tijd voor tijd’ of uit een compensatie door middel van een financiële vergoeding. Welk type compensatie hierbij van toepassing is, is afhankelijk van diverse factoren.
Overuren uitbetalen: Medewerkers met een minimumloon
Een voorbeeld van een factor die hierin meeweegt, is de hoogte van het loon van de medewerker: betaal je de medewerker het minimumloon en maakt deze medewerker overuren? Je bent verplicht de gewerkte overuren en/of meeruren uit te betalen conform het minimumuurloon. Ook moet je de medewerker een vakantietoeslag van acht procent over deze uren betalen, tenzij hiervoor afwijkende afspraken in de geldende cao vastgelegd zijn. Sinds het jaar 2019 mag je een medewerker die het minimumloon betaald wordt, alleen nog compenseren voor de gemaakte overuren middels een ’tijd voor tijd’-regeling, wanneer dit vastgelegd is in de geldende cao. Staat een dergelijke afspraak niet in de cao die voor jouw medewerker van toepassing is, of is er überhaupt geen cao? Dan moet je de medewerker financieel compenseren voor de gemaakte overuren of meeruren, ten minste met een compensatie ter hoogte van het geldende minimumuurloon.
Werken er in jouw organisatie meerdere medewerkers die een salaris ter hoogte van (of rond) het wettelijk minimumloon verdienen? Let dan op dat zij, wanneer ze overuren maken, hierbij een compensatie ter hoogte van het minimumuurloon plus vakantietoeslag ontvangen. Gaat bovenstaand op dit moment fout binnen jouw bedrijf? Zorg dan dat je de compensatie zo spoedig mogelijk aanvult tot het wettelijk minimumuurloon en zorg dat dit administratie-technisch op orde is. Zo voorkom je problemen in de toekomst en kun je de gewerkte overuren wettelijk correct uitbetalen. Met vragen over overuren uitbetalen en of dit in jouw organisatie wel juist gaat kun je altijd aankloppen het accountants- of administratiekantoor waarmee je samenwerkt.
Overuren uitbetalen: Medewerkers met een salaris boven het minimumloon
Voor medewerkers die een salaris ontvangen wat hoger is dan het wettelijk minimumloon, hoef je deze niet altijd financieel te compenseren wanneer je de overuren gaat uitbetalen. In deze gevallen mag je de medewerker, wanneer alle gewerkte uren bij elkaar opgeteld ertoe leiden dat de medewerker het minimumloon ontvangt, ook kiezen voor een uitbetaling van de overuren door middel van een ’tijd voor tijd’-regeling. Ook kun je, wanneer jouw medewerker drie keer meer salaris ontvangt dan het vastgestelde wettelijk minimumloon, met de medewerker een overeenkomst sluiten waarin wordt vastgesteld dat deze geen recht heeft op het uitbetalen van gemaakte overuren of meeruren.
Conclusie
Om verwarring, problemen of zelfs wetsovertredingen te voorkomen wanneer het gaat om overuren uitbetalen, is het van groot belang de afspraken hierover vast te leggen of goed na te gaan in een cao. Zo voorkom je dat je als werkgever regels overtreedt, of dat medewerkers verwachtingen hebben die je als werkgever niet waar kunt maken. Het maken van goede afspraken met je medewerkers over overuren uitbetalen, kun je ook zeker zien als goed werkgeverschap.
De meest gestelde vragen over overuren uitbetalen
Dat hangt af van de omstandigheden. Verdient een medewerker het minimumloon? Dan ben je in veel gevallen verplicht de overuren (of meeruren) uit te betalen. Verdient een medewerker meer? Dan is de tijd-voor-tijd regeling van toepassing. Daarnaast is het belangrijk wat er in de CAO van jouw branche staat.
Een medewerker kan alleen het uitbetalen van overuren opeisen wanneer hij of zij hier recht op heeft, bijvoorbeeld wanneer deze minimumloon verdient of wanneer dit staat beschreven in de CAO.