Jouw oude software is noggeld waard.

Jouw oude software is nog geld waard.

Percentage ziekteverzuim neemt recordhoogte aan

Online salarisadministratie - HR - Nieuws

Het zal je niet ontgaan zijn, waarschijnlijk heb je er zelfs zelf mee te maken in jouw bedrijf. Het ziekteverzuim in ons land is namelijk hoog. Sterker nog, in het vierde kwartaal van 2020 was het verzuim precies 4,9 procent. Dat is het hoogste percentage sinds 2002. In de gezondheids- en welzijnszorg is het ziekteverzuim het grootst met een percentage van 5,8 procent.

Verzuim in verschillende sectoren

De reden van het hoge verzuimcijfer heeft natuurlijk alles te maken met het coronavirus. Er zijn meer mensen ziek en mensen blijven ook sneller thuis wanneer zij ziek zijn.

Opvallend is het hoge verzuim onder medewerkers van verpleeghuizen terwijl ook in de horeca het verzuimcijfer sterk steeg. Ter vergelijking met vorig jaar; in de zorg ligt het verzuim precies 0,9 procent hoger dan een jaar eerder. In de financiële dienstverlening is het verzuimcijfer het laagst en staat het verzuim op slechts 2,8 procent.

loondoorbetaling bij ziekte

Loondoorbetaling bij ziekte is verplicht

Als werkgever is het natuurlijk niet prettig als je persoon ziek is. Zowel op persoonlijk vlak, als op het gebied van werkzaamheden die blijven liggen en natuurlijk het loon dat doorbetaald moet worden. Dit is namelijk wettelijk verplicht.

Zo dient in het eerste jaar tenminste zeventig procent van het loon doorbetaald worden en dat bedrag mag niet uitkomen onder het minimumloon. Soms ben je verplicht meer te betalen bij ziekteverzuim, als dat is vastgelegd in de cao of in de arbeidsovereenkomst. Ben je benieuwd wat de regels zijn rondom loondoorbetaling bij ziekte? Lees dan ons uitgebreide artikel.

Aanpassingen aan loondoorbetaling bij ziekte voor het coronavirus

De regels rondom het doorbetalen van salaris en ziekteverzuim zijn de afgelopen jaren overigens behoorlijk veranderd, de laatste tijd onder andere dus met name door het coronavirus. Zo heeft het Kabinet een aantal maatregelen doorgevoerd die de loondoorbetalingsplicht bij ziekte een stuk eenvoudiger, duidelijker en goedkoper maken voor werkgevers.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen over de applicatie en salaris en HR gerelateerde onderwerpen.

Aanmelden nieuwsbrief

  • Hidden

Download brochure

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

logo inruilweken

Wat als overstappen naar nieuwe salarissoftware niet ingewikkeld is?

inruilweken demo
pop-up whitepaper bewaren medewerkersgegevens nw

Ontdek de regels en richtlijnen over het bewaren van medewerker-gegevens

Bij het in dienst nemen en hebben van medewerkers komen een hoop persoonsgegevens kijken. Digitale dossiers zijn een geschikte manier om documenten met persoonsgegevens veilig te bewaren. Maar hoe lang mag je persoonsgegevens eigenlijk bewaren?

pop-up whitepaper verlof regelen organisatie nw

Wil jij zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan de verlofadministratie van je organisatie?

Ontdek in onze whitepaper hoe jij verlof zo eenvoudig en efficiënt mogelijk inricht.

Download brochure

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.