Een geschikte kandidaat gevonden! En nu?

Online salarisadministratie - HR - Nieuws

Super! Je hebt een nieuwe geschikte medewerker gevonden. En nu? Natuurlijk wil je het liefst dat de medewerker zo snel mogelijk kan beginnen, maar er is nog een heleboel te regelen. Dat begint bij een goed arbeidscontract! Welke afspraken leg je vast? Wij hebben 5 aandachtspunten op een rij gezet.

1. Bepaal een contractvorm

Welk contract ga je nieuwe medewerker bieden? Wordt het een contract voor onbepaalde tijd (vast contract) of een tijdelijk arbeidscontract? Wil je dat je nieuwe medewerker een vast aantal uren gaat werken of kies je voor een nulurencontract of een min-max contract waarbij je met de medewerker een minimum en maximum aantal uren per maand afspreekt?

Meer lezen over de verschillende contractvormen? Leer hier de verschillende soorten contracten.

2. Stel een schriftelijk contract op

Je kunt een heleboel zaken mondeling afspreken of per e-mail afstemmen, maar wat als een van de partijen zich niet aan een afspraak houdt? Dan is het wel zo handig als alle afspraken schriftelijk vastgelegd zijn. Een schriftelijk arbeidscontract is dan ook van belang om conflicten te voorkomen.

3. Leg de gemaakte afspraken vast

Je spreekt veel dingen af, zoals het salaris, mogelijk een auto en laptop van de zaak, het percentage vakantiebijslag etc. Wel zo handig als dit allemaal is opgenomen in het arbeidscontract. Alle arbeidsvoorwaarden, waaronder het aantal vakantiedagen, of er sprake is van een vaste uitkering aan het einde van het jaar, de proeftijd, opzegtermijn, concurrentiebeding etc., zijn veelal vastgelegd in een apart document. Dit is onderdeel van de arbeidsovereenkomst.

Vermeld alle voorwaarden en afspraken zo concreet en duidelijk mogelijk, zodat er geen verwarring kan ontstaan.

4. Het ondertekenen van de overeenkomst

Als beide partijen (werknemer en werkgever) instemmen met de arbeidsovereenkomst, is er nog één belangrijke taak: het ondertekenen van de overeenkomst. En niet alleen de krabbel mag niet ontbreken, ook de plaats en datum van ondertekenen moeten correct genoteerd worden.

Zowel de werknemer als werkgever moet beschikken over een getekend exemplaar.

5. Bewaar de overeenkomst op een veilige plaats

In verband met de privacywetgeving is het belangrijk dat persoonsgegevens veilig opgeslagen staan. Dit betekent ook dat arbeidsovereenkomsten op een veilige plaats opgeslagen moeten staan. Je kunt hiervoor gebruikmaken van digitale personeelsdossiers, waarin de overeenkomst achter slot en grendel opgeslagen staat en alleen te raadplegen is door de juiste personen.Gerelateerde berichten

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen over de applicatie en salaris en HR gerelateerde onderwerpen.

Aanmelden nieuwsbrief

  • Hidden

Download brochure

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

pop-up whitepaper bewaren medewerkersgegevens nw

Ontdek de regels en richtlijnen over het bewaren van medewerker-gegevens

Bij het in dienst nemen en hebben van medewerkers komen een hoop persoonsgegevens kijken. Digitale dossiers zijn een geschikte manier om documenten met persoonsgegevens veilig te bewaren. Maar hoe lang mag je persoonsgegevens eigenlijk bewaren?

pop-up whitepaper verlof regelen organisatie nw

Wil jij zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan de verlofadministratie van je organisatie?

Ontdek in onze whitepaper hoe jij verlof zo eenvoudig en efficiënt mogelijk inricht.