Vijfdaagse werkweek

In de jaren zestig van de vorige eeuw kreeg werkend Nederland een vrije zaterdag. We kregen een vijfdaagse werkweek, eerst van 45 uur en later van 40 uur of minder, afhankelijk van de bedrijfstak. De vijfdaagse werkweek is sinds jaar en dag de norm en veel vacatures zijn op die basis opgesteld.

Onderzoek

Toch blijkt de vijfdaagse werkweek voor heel wat Nederlanders niet de meest ideale oplossing. Dat blijkt uit recent onderzoek: medewerkers zien meer in een vierdaagse werkweek. Het liefst natuurlijk met behoud van hetzelfde salaris.

Vierdaagse werkweek

Een vierdaagse werkweek is een werkweek waarin iemand maar vier van de vijf dagen hoeft te werken. Natuurlijk zegt dit niet alles over het aantal uur je medewerker per week werkt. Dit is namelijk afhankelijk van het aantal uur per dag. Iemand zou 9 uur per dag kunnen werken en zo op 36 uur per week kunnen komen. Het meest gangbaar is 4 dagen van 8 uur, oftewel 32 uur.

Vierdaagse werkweek 2

Voordelen vierdaagse werkweek

Je zou zeggen: dagje extra vrij in de week is lekker, maar daar heb ik als werkgever verder niks aan. Toch liggen de feiten anders. Het heeft namelijk meer voordelen om een vierdaagse werkweek te overwegen. Een paar voordelen:

Productiever

Een dag minder werken betekent automatisch minder werk gedaan krijgen. Maar klopt dat? De University of Cambridge deed onderzoek naar de vierdaagse werkweek. Een van de doelen was om de productiviteit nagenoeg gelijk te houden. Wat bleek? Door een kortere werkweek worden medewerkers een stuk productiever. In veel gevallen kunnen ze ongeveer hetzelfde werk aan in minder tijd. Een stuk productiever dus, die vierdaagse werkweek!

Sneller vergaderen

Veel bedrijven ontwikkelen een vergadercultuur. Een uurtje vergaderen hier, een uurtje vergaderen daar. Maar bij een vierdaagse werkweek is er per saldo minder tijd, ook om te vergaderen. Wat blijkt? In veel gevallen kan vergaderen veel sneller en effectiever. Een vierweekse werkweek maakt het ineens mogelijk efficiënter te zijn in onze besprekingen. Probeer het maar: vaak kan hetzelfde besproken en afgesproken worden in een half uur. Of zelfs: is elke vergadering wel nodig?

Minder ziekteverzuim

Nog een mooi voordeel van de vierdaagse werkweek is dat je minder ziekteverzuim zult hebben op de werkvloer. Hetzelfde Engelse onderzoek liet zien dat het ziekteverzuim met meer dan de helft omlaag ging. Die extra dag ‘vrijheid’ geeft je medewerker net wat meer ademlucht, waardoor hij of zij minder snel overbelast raakt. Dat is goed voor de fysieke gezondheid. Bovendien gaan medewerkers die extra vrije dag vaak gebruiken om iets actiefs te ondernemen. Dat is natuurlijk goed voor de gezondheid.

lightbulb-alt

Lees meer over soorten verzuim

Minder stress

De vierdaagse werkweek is ook goed voor de mentale gezondheid van je medewerkers. Ze zullen minder stress ervaren doordat ze per week minder zwaar belast worden. Juist de afwisseling in inspanning en (meer) ontspanning draagt bij aan minder stress. Het is logisch dat iemand minder stress ervaart als hij of zij minder werkt. Maar het levert meer op dan je zou verwachten op basis van een dagje minder in de week.

Betere balans werk-privé

Voor veel medewerkers is het meer dan ooit een gevecht om een goede balans tussen werk en privé te vinden. Bij een vijfdaagse werkweek komt er bijna druk op het weekend te liggen: dan moet alles gebeuren. Met een vierdaagse werkweek heeft iemand meer tijd om met het gezin door te brengen. Dit is belangrijke tijd, want de meeste mensen zullen ermee instemmen dat niet alleen werk belangrijk is. Nu kunnen beide partners bijvoorbeeld een dagje met de kinderen doorbrengen. Of misschien wil je medewerker extra tijd aan een hobby besteden, of vrijwilligerswerk.

Blije medewerkers

Voorgaande voordelen van de vierdaagse werkweek zullen ervoor zorgen dat medewerkers blijer zijn. Een medewerker voelt zich fysiek en mentaal beter, heeft meer tijd voor privézaken en werkt effectiever. Dat is een goed gevoel. Een medewerker die zich zo voelt, zal langer bij een bedrijf blijven, want een baan waar je blij van wordt is ook wat waard!

Sterker werkgeversmerk

Last but not least: jij staat er beter op als werkgever. Reken maar dat veel potentiële kandidaten het interessant zullen vinden om voor een werkgever te werken die de vierdaagse werkweek aanbiedt.

lightbulb-alt

Lees meer over employer branding 

Aandachtspunten vierdaagse werkweek

Je moet natuurlijk wel rekening houden met een aantal zaken als je besluit de vierdaagse werkweek in te voeren binnen jouw organisatie.

Welke dag?

Iets praktisch is bijvoorbeeld: welke werkdag laat je vervallen? Stel dat al je medewerkers op vrijdag vrij zijn, dan betekent dat concreet dat er die dag niemand aanwezig is in je bedrijf. Waarschijnlijk is dat niet wenselijk. Maak dus duidelijke afspraken over welke dag iedereen vrij mag zijn.

Faciliteer productiviteit

Productiviteit is natuurlijk altijd belangrijk binnen een organisatie. Maar vooral als je de weg vrij wilt maken voor een vierdaagse werkweek, is het belangrijk dat je je medewerkers de ruimte geeft om productiever te worden. Vaak zien ze zelf wat ze kunnen doen en nodig hebben om hun werk sneller te doen. Faciliteer dit, zodat ze inderdaad productiever kunnen werken.

Agenda’s afstemmen

Je zult door de verschillen in werktijden beter moeten kijken hoe je de agenda’s op elkaar kunt stemmen. Als je dan een meeting organiseert, dan kan iedereen daarbij aanwezig zijn. Het kan bijvoorbeeld praktisch zijn om iedereen sowieso op 1 dag op kantoor te laten komen, zodat je dan altijd meetings kunt inschieten.

Hoe maak je het verschil als werkgever?
whitepaper

Hoe maak je het verschil als werkgever?

Download whitepaper

Welk salaris bij vierdaagse werkweek?

De enige vraag die dan nog blijft hangen is: welk loon ga je iemand geven die vier dagen werkt: een fulltime of parttime loon? Gezien alles wat een vierdaagse werkweek oplevert qua productiviteit en welzijn van je medewerker, kan het misschien wel heel goed uit om gewoon de volle mep uit te betalen.

Vierdaagse werkweek op krappe arbeidsmarkt

En dat is misschien wel de belangrijkste reden om te investeren in een vierdaagse werkweek met het loon van een fulltime werkweek: het zal absoluut de aandacht vangen van potentiële medewerkers. Het is natuurlijk fijn om wat extra tijd voor jezelf te hebben in de week. Maar hoe fijn is het dat de werkgever snapt dat je in vier dagen eigenlijk net zo veel werk kunt doen als in vijf dagen! Daarmee investeer je in je werkgeversmerk.

Vierdaagse werkweek nieuwe norm?

Wordt vier dagen de nieuwe vijf dagen? Dat is nog even de vraag. Het is wel een feit dat bedrijven die de overstap hebben gemaakt, niet meer graag terug willen. De medewerkers omdat die extra vrije dag in de week erg goed is voor het evenwicht in het leven, de werkgevers omdat die ene vrije dag veel oplevert: in het menselijke, maar ook in het financiële. Wordt het de nieuwe norm? Dat bepaal jij samen met vele andere werkgevers.

Veelgestelde vragen over de vierdaagse werkweek

Een vierdaagse werkweek betekent dat een medewerker slechts vier van de vijf gebruikelijke werkdagen werkt. Dit kan variëren in het aantal uren, zoals vier dagen van 8 uur (32 uur in totaal) of zelfs vier dagen van 9 uur, wat resulteert in een 36-urige werkweek.

Er zijn tal van voordelen aan een vierdaagse werkweek. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat medewerkers productiever worden, vergaderingen efficiënter zijn, het ziekteverzuim afneemt en medewerkers minder stress ervaren.

Met een extra vrije dag hebben medewerkers meer tijd voor ontspanning, wat kan bijdragen aan een betere werk-privébalans en minder stress. Deze afwisseling tussen inspanning en ontspanning is bevorderlijk voor de mentale welzijn van medewerkers.

Er zijn verschillende punten om rekening mee te houden, zoals het bepalen van de vrije dag, het faciliteren van productiviteit, het afstemmen van agenda’s en de salarisstructuur voor medewerkers die vier dagen werken.