Mooie arbeidsvoorwaarden aanbieden

Je kunt er als werkgever van tevoren voor gaan zitten en bepalen welke secundaire arbeidsvoorwaarden je wilt aanbieden. Maar misschien zit je toekomstige medewerker helemaal niet te wachten op bepaalde secundaire voorwaarden.

lightbulb-alt

Lees hier alles over secundaire arbeidsvoorwaarden

Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn:

  • Auto van de zaak
  • Reiskostenvergoeding
  • Extra opleiding (al dan niet betaald)
  • Gratis sporten
  • Laptop van de zaak
  • Fiets van de zaak

Je kunt je voorstellen dat de ene secundaire arbeidsvoorwaarde voor de een erg aantrekkelijk is, maar voor de ander juist niet. Misschien zijn flexibele arbeidsvoorwaarden dan de oplossing.

Flexibele arbeidsvoorwaarden

Bij flexibele arbeidsvoorwaarden laat je je nieuwe medewerker gedeeltelijk kiezen welke secundaire voorwaarden hij of zij wil. Dat kan handig zijn, want daarmee kan een medewerker zelf een pakket samenstellen dat helemaal past bij de situatie.

Het heeft voordelen om je toekomstige medewerker keuzevrijheid te geven in het kiezen van de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Betrokkenheid

Het zelf kunnen samenstellen van een secundaire arbeidsvoorwaarden-pakket geeft medewerkers een groter gevoel van betrokkenheid. Dat is logisch, want je hebt vanuit de organisatie laten zien dat je betrokken bent bij de medewerker. Zijn keuzes en voorkeuren zijn belangrijk voor je, en dat leidt tot een betrokkener gevoel bij je medewerker.

Blije medewerker

Het is logisch dat een medewerker die een aantal fijne afspraken heeft kunnen maken met de werkgever, daar tevreden over is. En als je tevreden aan het werk gaat, ben je blijer. Dat is veel waard!

Flexibele arbeidsvoorwaarden blije medewerker

Voorbeelden flexibele arbeidsvoorwaarden

Flexibele arbeidsvoorwaarden zijn dus niet anders dan secundaire arbeidsvoorwaarden waar je medewerker voor kan kiezen. En ga er maar vanuit: zoveel mensen, zoveel wensen. Zoals gezegd, de kans dat je medewerker tevredener is met voorwaarden die hij of zij zelf gekozen heeft, is groot. Het is prettig om hierin autonomie te hebben. Hieronder een opsomming van flexibele arbeidsvoorwaarden en de reden waarom flexibiliteit hierin prettig is.

Thuiswerken of op kantoor

Gedeeltelijk thuiswerken is voor veel Nederlanders dƩ manier om werk en privƩ goed in balans te houden. Op dinsdag inloggen vanuit huis zodat je medewerker de kinderen naar school kan brengen en weer kan ophalen. Op woensdag op kantoor omdat de partner er dan is voor de kinderen. Anderen vinden het juist fijn om altijd op kantoor te zijn. Heerlijk toch, als je de keuze hebt?

Extra verlof

Er zijn wettelijke regelingen voor verlof. Maar je mag als werkgever natuurlijk ook het een en ander aanbieden: extra verlof. Wat past bij je medewerker? Scholingsverlof? Of aanvullend zorgverlof? Het zal voor elke medewerker anders zijn. Geef ze de keus en maak ze blij.

Ruimte voor zingeving

Zingeving is een belangrijk onderdeel van het leven van veel mensen. Vrijwilligerswerk om bij te dragen aan de samenleving. Waarom zou je niet aanbieden dat je medewerkers dit een paar dagen per jaar onder werktijd mogen doen? Misschien geeft deze optie jouw medewerker echt het gevoel dat je bedrijf bijdraagt aan de maatschappij.

Mobiliteit

Een andere flexibele arbeidsvoorwaarde kan zijn: mobiliteitsbudget. De een woont op fietsafstand van het werk, de ander moet met de auto of de trein komen. Voor de een is een auto van de zaak ook privƩ een uitkomst, de ander heeft meer voordeel van een OV-abonnement.

Gezondheid bevorderen

Vind jouw medewerker sporten leuk en houdt hij of zij van een gezonde leefstijl? Dan is het misschien interessant om een abonnement op de sportschool aan te bieden. Als je het combineert met andere medewerkers, zal het ook nog bijdragen aan de teamspirit.

Onderscheidende arbeidsvoorwaarden
whitepaper

Onderscheidende arbeidsvoorwaarden

Download whitepaper

Werkkostenregeling en flexibele arbeidsvoorwaarden

Het is goed om hierbij ook na te denken over de mogelijkheden die de WKR je biedt als je je medewerkers ruimte wilt geven om hun arbeidsvoorwaarden te kiezen. Via de WKR kun je namelijk onbelast vergoedingen aan je personeel geven, zolang je binnen een bepaalde marge blijft. Deze marge heet: de vrije ruimte.

Gerichte vrijstellingen

Er zijn binnen de WKR ook zaken die buiten die vrije ruimte vallen: gerichte vrijstellingen. Een paar voorbeelden hiervan zijn:

  • Reiskostenvergoeding tot ā‚¬ 0,21 per kilometer
  • Scholing
  • Abonnement ov

Dus als je handig gebruikmaakt van deze regeling, kun je heel voordelig je medewerkers tegemoetkomen met mooie regelingen, via de vrije ruimte of via gerichte vrijstellingen. Dat is mooi meegenomen!

lightbulb-alt

Lees meer over de Werkkostenregeling

Leg flexibele arbeidsvoorwaarden vast

Flexibele arbeidsvoorwaarden zijn een hulp om een medewerker arbeidsvoorwaarden te geven die helemaal bij hem of haar passen. Maar natuurlijk moet je uiteindelijk wel vastleggen wat je medewerker hierover beslist. En check of de afspraken die je maakt rechtsgeldig zijn en voldoen aan de cao van je bedrijf.

Secundaire arbeidsvoorwaarden kiezen

Met flexibele arbeidsvoorwaarden geef je medewerkers controle over hun arbeidsvoorwaarden. In plaats van een vast afgebakend pakket aan te bieden, geef je ze keuzeopties. En juist die keuzevrijheid kan in je voordeel werken. Natuurlijk moet je er dan wel voor gaan zitten welke keuzes je allemaal wilt aanbieden.

Flexibele arbeidsvoorwaarden in een krappe arbeidsmarkt

In een krappe arbeidsmarkt doe je er als werkgever goed aan om elk middel aan te grijpen om jezelf als werkgever aantrekkelijker te maken. Als jij mooie flexibele arbeidsvoorwaarden aanbiedt en je concullega niet, dan sta je toch maar met 1 – 0 voor. Ga er dus voor zitten en bepaal welke flexibele voorwaarden jij kunt inzetten.

Veelgestelde vragen over flexibele arbeidsvoorwaarden

Flexibele arbeidsvoorwaarden zijn secundaire arbeidsvoorwaarden die een medewerker zelf gedeeltelijk of geheel kan kiezen. Dit betekent dat de medewerker zelf kan beslissen welke voorwaarden het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie passen. Dit kan variƫren van extra verlofdagen tot het kiezen voor een mobiliteitsbudget.

Bedrijven kiezen voor flexibele arbeidsvoorwaarden om zich te onderscheiden op de arbeidsmarkt, de tevredenheid van medewerkers te verhogen en om in te spelen op de diverse wensen en behoeften van hun personeel. Door medewerkers keuzevrijheid te geven, voelen zij zich meer betrokken en gewaardeerd.

Het implementeren van flexibele arbeidsvoorwaarden vereist een gestructureerde aanpak. Allereerst moet er een analyse worden gemaakt van de huidige arbeidsvoorwaarden en de wensen van de medewerkers. Vervolgens is het belangrijk om heldere richtlijnen op te stellen voor de keuzemogelijkheden en deze goed te communiceren naar alle medewerkers. Tot slot is het essentieel om de administratie en het beheer van de gekozen arbeidsvoorwaarden zorgvuldig bij te houden.