Feestdagen 2024

Je hebt in Nederland een aantal officiële feestdagen: feestdagen die de Rijksoverheid aanmerkt als officiële feestdagen. Sommige feestdagen vallen altijd op dezelfde datum. Bijvoorbeeld, eerste kerstdag is altijd op 25 december en Nieuwjaarsdag is altijd op 1 januari. Voor veel andere feestdagen geldt dat ze elk jaar op een andere datum vallen, zoals Pasen en Pinksteren. Om je nog wat meer inzicht te geven zie je hieronder ook meteen op welke dag een feestdag valt.

Voor 2024 zijn dit de officiële feestdagen:

Overzicht feestdagen 2024

FeestdagDatum in 2024Dag van de week
Nieuwjaarsdag1 januari 2024maandag
Goede Vrijdag29 maart 2024vrijdag
Eerste paasdag31 maart 2024zondag
Tweede paasdag1 april 2024maandag
Koningsdag27 april 2024zaterdag
Bevrijdingsdag5 mei 2024zondag
Hemelvaartsdag9 mei 2024donderdag
Eerste pinksterdag19 mei 2024zondag
Tweede pinksterdag20 mei 2024maandag
Eerste kerstdag25 december 2024woensdag
Tweede kerstdag26 december 2024donderdag

lightbulb-alt

Op zoek naar de feestdagen van 2023? Lees dan hier meer over de vrije dagen 2023

Wel of geen verplichte vrije dag?

Een veelgestelde vraag is: is deze feestdag een verplichte vrije dag voor mijn medewerkers? Het antwoord luidt: er is geen wet die voorschrijft dat een feestdag een verplichte vrije dag is. Je medewerkers hebben dus in principe geen ‘recht’ op vrij op bepaalde feestdagen. Maar in veel gevallen hebben medewerkers wel gewoon vrij op bepaalde feestdagen. Hoe zit dat?

Check de cao: wat zijn verplichte vrije dagen?

Het kan zijn dat er in de cao staat dat je medewerker vrij is op een bepaalde dag. Zo hebben veel medewerkers vrij op kerstdagen. Maar dat is afhankelijk van de sector en de afspraken die gemaakt zijn. In sommige sectoren moet er namelijk ook met de feestdagen gewoon gewerkt worden, denk aan de zorg of de horeca. Wees dus goed op de hoogte van deze afspraken.

vrije dagen 2024

Contract of bedrijfsreglement

Staat er niets over deze vrije dagen in de cao? Dan mag je zelf afspraken maken met je medewerker. Deze neem je op in het arbeidscontract. Je kunt er ook voor kiezen dit soort afspraken te maken voor al je medewerkers en die vast te leggen in een bedrijfsreglement. Vervolgens verwijs je in het contract naar dit reglement.

Hoe zit het met 5 mei, Bevrijdingsdag?

Bevrijdingsdag is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is een dag waar veel onduidelijkheid over is. Dat zit zo: Waar veel feestdagen opgenomen zijn in de cao als een jaarlijkse vrije dag, is dat bij 5 mei vaak niet zo. Veel bedrijven hebben 5 mei 1 keer in de 5 jaar als vrije dag, in het lustrumjaar dus. Het volgende lustrumjaar is in 2025.

Onofficiële feestdagen

Het is ook goed om rekening te houden met bepaalde niet-wettelijke feestdagen. Denk aan de Ramadan en het Suikerfeest. Of Carnaval. Dat zijn feestdagen die voor veel Nederlanders belangrijk zijn. Het is dus als werkgever ook goed om te weten wanneer deze feesten zijn.

Carnaval, Ramadan en Suikerfeest in 2024

FeestWanneer In 2024?Dagen van de week
Carnaval10 – 13 februarizaterdag – dinsdag
Ramadan10 maart – 9 aprilzondag – dinsdag
Suikerfeest9 april – 11 aprildinsdag – donderdag

Natuurlijk zijn er nog meer onofficiële feestdagen. Denk maar aan Dodenherdenking, Sinterklaas of Oudejaarsdag. Je mag over dit soort dagen afspraken maken met je personeel.

Extra loon op feestdagen

Moet je extra loon betalen als je medewerker werkt op een feestdag? Ook dit is iets waarvoor geen wetten zijn opgesteld. Dus ook hiervoor moet je kijken wat er in de cao staat. Of je moet zelf weer afspraken vastleggen. Maar voor veel branches geldt dat je medewerker bijvoorbeeld 50% of 100% extra verdient als hij of zij werkt op een feestdag.

Goed werkgeverschap
whitepaper

Goed werkgeverschap

Download whitepaper

Schoolvakanties 2024

Veel medewerkers nemen vrije dagen op in de schoolvakanties. Het ingewikkelde van de schoolvakanties is dat data ervan per regio kunnen verschillen. Je moet er dus rekening mee houden dat de kinderen van de ene medewerker op een ander moment vakantie hebben dan die van de andere. Dit zijn de schoolvakanties voor 2024 per regio:

Overzicht schoolvakanties 2024

Naam vakantieRegioDatum in 2024
VoorjaarsvakantieNoord17 februari – 25 februari
 Midden17 februari – 25 februari
 Zuid10 februari – 18 februari
MeivakantieNoord / Midden / Zuid27 april – 5 mei
(extra week) tot en met 12 mei
ZomervakantieNoord20 juli – 1 september
 Midden13 juli – 25 augustus
 Zuid6 juli – 18 augustus
HerfstvakantieNoord26 oktober – 3 november
 Midden26 oktober – 3 november
 Zuid19 oktober – 27 oktober
KerstvakantieNoord / Midden / Zuid21 december 2024 – 5 januari 2025

Adviesdata voor schoolvakanties

Nog iets om rekening mee te houden. De data voor sommige schoolvakanties zijn adviesdata:

  • herfstvakantie
  • voorjaarsvakantie

Scholen mogen dus in theorie een (iets) andere periode kiezen, bijvoorbeeld omdat dat beter aansluit bij andere gebeurtenissen. Het kan zijn dat scholen in het Zuiden ervoor kiezen de voorjaarsvakantie een week eerder te houden in verband met carnaval.

Extra vrije dagen scholen

Nog een optie die scholen hebben: ze mogen extra vrije dagen inplannen. In de tabel hierboven die je bijvoorbeeld dat de meivakantie met een week uitgebreid mag worden. Ook geven veel scholen de dag (vrijdag) na Hemelvaart vrij.

Bouwvak 2024

Ook de bouwvakantie (bouwvak) is iets om rekening mee te houden. Misschien is jouw bedrijf actief in de bouwsector. Ook als dit niet het geval is, kan het zijn dat jouw medewerkers juist rond die periode vrij nemen. Dit zijn de data voor de bouwvak 2024:

Overzicht bouwvak 2024

RegioPeriode in 2024
Noord3 augustus – 24 augustus
Midden27 juli – 17 augustus
Zuid20 juli – 10 augustus

Let op: ook hier gaat het om adviesdata. Vroeger was er een verplichte bouwvak, maar dat is inmiddels niet meer zo. Je kunt als werkgever van een bouwbedrijf besluiten dat je de deuren sluit in deze periode van het jaar, maar dat zul je dan wel moeten overleggen met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.

Vrije dagen opnemen

Elke medewerker heeft recht op een aantal wettelijke vakantiedagen per jaar. Dat is vier keer het aantal uren dat hij of zij per week werkt. Daarnaast kan iemand nog bovenwettelijke vakantiedagen opbouwen. De meeste medewerkers zullen hun vrije dagen opnemen in de vakantieperiodes, omdat ze dan met het hele gezin op stap kunnen.

lightbulb-alt

Lees hier alles wat je wil weten over vakantiedagen.

Op tijd vrije dagen doorgeven

Het is verstandig om op tijd aan je medewerkers te vragen wanneer ze hun vrije dagen gaan opnemen. Op die manier kun je op tijd een planning maken voor de komende periode.

Onduidelijkheid over vrije dagen

Elk jaar blijkt dat er nogal wat onduidelijk is over feestdagen en het al dan niet vrij zijn. Dit komt omdat het niet voor iedereen hetzelfde is: scholieren wel, bepaalde medewerkers wel, bepaalde medewerkers niet. Communiceer dus duidelijk over welke vrije dagen jouw personeel heeft, en herinner ze er geregeld aan. Zo voorkom je misverstanden en laat je iedereen van zijn of haar vrije dagen genieten!