Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Zoals de term min of meer al impliceert, zijn secundaire arbeidsvoorwaarden voorwaarden die een aanvulling zijn op de primaire arbeidsvoorwaarden. Om te snappen wat secundaire arbeidsvoorwaarden zijn, moet je dus eerst weten wat primaire arbeidsvoorwaarden zijn.

Primaire arbeidsvoorwaarden

Primaire arbeidsvoorwaarden zijn arbeidsvoorwaarden waar je in principe (of primair) afspraken over maakt met de medewerker. Bij deze arbeidsvoorwaarden houd je rekening met de wet en de geldende cao, want in de cao kunnen aanvullende primaire voorwaarden staan. Bijvoorbeeld:

 • salaris
 • aantal werkuren

Salaris en werktijd zijn de belangrijkste primaire voorwaarden. Daarnaast kunnen ook andere zaken bij de primaire arbeidsvoorwaarden horen:

 • aantal vakantiedagen
 • regeling voor overwerk en overwerktoeslag
 • vakantiegeld
 • pensioen

Secundaire arbeidsvoorwaarden

De secundaire voorwaarden zijn alle afspraken die je verder nog maakt met je medewerker. Denk bijvoorbeeld aan dingen als:

Het doel van secundaire arbeidsvoorwaarden

Goede secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen jouw bedrijf extra interessant maken voor potentiële medewerkers. Of het zal je huidige medewerkers tevredener maken en daarmee zul je ze langer aan je binden.

lightbulb-alt

Google is een voorbeeld van een bedrijf dat een enorme aantrekking heeft op nieuwe medewerkers. Dit komt mede door secundaire arbeidsvoorwaarden als gratis lunch, sportfaciliteiten op de campus, kinderopvangcentra op de campus en overlijdensuitkering. Mede hierdoor staan mensen in de rij om bij Google te werken.

Slimme secundaire arbeidsvoorwaarden

Het voorbeeld van Google laat zien dat je secundaire voorwaarden slim kunt gebruiken. Als jij als werkgever iets kunt bieden dat voor jouw medewerkers echt aantrekkelijk is, bestaat de kans dat ze bij jou willen werken.

Het kan zelfs zo zijn dat je misschien niet een hoger loon kunt bieden dan je concurrent, maar dat je dankzij je goede secundaire arbeidsvoorwaarden wel aantrekkelijker bent.

Krappe arbeidsmarkt

In een arbeidsmarkt waar goed personeel niet makkelijk te vinden is, zijn secundaire arbeidsvoorwaarden dus een krachtig middel om goede mensen te trekken. Je moet alleen weten wat jouw potentiële medewerker aantrekkelijk zou vinden en dat faciliteren door secundaire arbeidsvoorwaarden.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Populaire secundaire arbeidsvoorwaarden

Wil je inspiratie opdoen voor de mogelijke arbeidsvoorwaarden die jij jouw (nieuwe) medewerkers kunt bieden? Hieronder volgt een lijst met populaire opties.

Beloningen

Je kunt beloningen aan je medewerkers aanbieden, zoals:

 • Prestatiebonussen
 • Dertiende maand
 • Kerstpakket
 • Extraatjes in de vorm van cadeaus

Vervoer

De auto van de zaak is al even genoemd, maar je kunt ook op andere manieren vervoer vergoeden. Bijvoorbeeld via:

Bedrijfsmiddelen

Je kunt als bedrijf bepaalde apparaten in bruikleen geven aan je medewerkers. Denk daarbij aan:

 • Laptop
 • Mobiele telefoon
 • Tablet

Sport

 • Abonnement sportschool

De gezondheid van je medewerker is ongetwijfeld belangrijk voor je. Waarom zou je sporten niet faciliteren door een abonnement op de sportschool cadeau te doen? Sommige bedrijven regelen het zo dat de medewerkers onder werktijd samen kunnen sporten. Dat is een investering in de gezondheid en de teamspirit van je medewerkers. En als secundaire arbeidsvoorwaarde zal het zeker goed werken.

Vrije tijd

 • ATV

Je kunt overwerk ook omzetten in vrije tijd, bijvoorbeeld door een regeling in het contract op te nemen voor arbeidstijdverkorting (atv). Zo’n extra vrije dag zal beslist gewaardeerd worden!

lightbulb-alt

Gebruik de secundaire arbeidsvoorwaarden om tevreden en gemotiveerde medewerkers te behouden. Zo voorkom je quiet quitting.

Combineren met WKR

Als je het slim aanpakt, kun je sommige kosten die je maakt om secundaire voorwaarden mogelijk te maken, combineren met de werkkostenregeling (WKR). Via de WKR kun je namelijk een gedeelte van de loonsom gebruiken om je personeel onbelast vergoedingen te geven. Natuurlijk moet je dan wel aan de voorwaarden voldoen, zoals binnen de vrije ruimte blijven, maar er is meer mogelijk dan je misschien denkt.

Goed werkgeverschap
whitepaper

Goed werkgeverschap

Download whitepaper

Goed werkgeverschap

De wet stelt werkgevers verplicht een goede werkgever te zijn. Daarvoor moet je voldoen aan bepaalde regels. Maar je kunt ook breder naar deze term kijken: als je goed voor je medewerkers zorgt door goede secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden, zullen ze graag voor je werken. En een tevreden medewerker blijft langer bij een bedrijf en is van binnenuit gemotiveerd om harder te werken. Al met al genoeg redenen om te kijken naar goede secundaire arbeidsvoorwaarden.